Uitstel van vergadering consensus rijkswetten

bron: Antilliaans Dagblad

Willemstad - De vergadering over de consensusrijkswetten die gisteren in de eilandsraad behandeld zouden worden, is bij gebrek aan quorum niet doorgegaan. ,,Gedeputeerde Anthony Godett (FOL) is ziek, waardoor de rest van de coalitiepartijen besloot de handtekening voor aanwezigheid niet te zetten”, zo legt Remco Gomez (PAR) uit. Wanneer de vergadering wel doorgaat is nog niet bekend. Gedeputeerde Zita Jesus-Leito (PAR) zei eerder in deze krant dat zij voorbereid is op een discussie over de consensusrijkswetten, omdat zij verwacht dat dezelfde punten die telkens weer naar voren komen ter discussie gesteld zullen worden.

Het gaat vooral om de aanwijzingsbevoegdheid van de Nederlandse minister van Justitie en de mogelijkheid voor het evalueren en het laten vervallen van de rijkswetten. Over de wens van Aruba om het Gemeenschappelijk Hof van Justitie daar te vestigen zullen de verschillende partijen het wel met elkaar eens zijn. Het hof moet op Curaçao blijven, omdat hier de ervaring en infrastructuur aanwezig is en de meeste zaken van Curaçao zijn.

De vier wetten die gisteren behandeld moesten worden zijn de conceptwet over de regeling onderlinge detentiecapaciteit, de regeling van de inrichting, organisatie en het beheer van de Openbare Ministeries van Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden (Bonaire, Saba en Sint Eustatius), de regeling die betrekking heeft op de Raad voor de Rechtshandhaving en tot slot de regeling van de taken en bevoegdheden van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Curaçao, Aruba, Sint Maarten en van de BES-eilanden.