Aruba steunt Curaçao en Sint Maarten

Willemstad - De Arubaanse premier Nelson Oduber zei gisteren bij de ondertekening van de Toetsings-Rondetafelconferentie dat zijn regering Curaçao en Sint Maarten steunt 'in de wens van de bevolking om een autonome status te verkrijgen zoals Aruba heeft'.

Oduber: ,,Als Aruba zijn we de Antillen erkentelijk voor alle medewerking die we hebben gehad bij ons proces van autonomie. Logischerwijze zijn er momenteel discussiepunten binnen het Koninkrijk. Maar als Aruba ben ik vooral blij dat Curaçao en Sint Maarten, 23 jaar na Aruba, nu ook een status aparte kan bereiken. Het is een andere status aparte. Maar de tijden zijn dan ook veranderd. De gedachtengang om elkaar te steunen in moeilijke tijden blijft echter van kracht. Hun wens zal in vervulling gaan, Aruba zal daarbij geen problemen opwerpen."

Maar, zo benadrukte Oduber, er zijn veel meningsverschillen waarover nu gesproken moet worden, zoals de plek waar het Gemeenschappelijke Hof moet komen. Oduber: ,,We zijn lief, maar niet naïef."

Balkenende gaf aan dat 'later' beslissingen genomen zullen worden over de plaats van Justitie. Aan de Arubaanse premier Oduber vroeg staatssecretaris Bijleveld betrokken te blijven 'omdat hij de enige is die ervaring heeft bij de opbouw van een land'.