'Balkenende respecteert Bonaire niet'

Kralendijk - In een brief aan de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende stelt Jopi Abraham, fractieleider van de oppositie op Bonaire, dat er te weinig respect wordt getoond aan de oppositie van het eiland. Volgens hem heeft de oppositie te laat een uitnodiging gekregen om een delegatielid aan te wijzen voor de aanstaande Ronde Tafel Conferentie (RTC).

De Fractie Aliansa Demokratiko Boneriano zal volgens Abraham dan ook niet deelnemen aan de RTC op maandag 15 december op Curaçao, aldus Abraham in een zaterdag verstuurde brief.
Tijdens de RTC worden afspraken gemaakt over nieuwe staatkundige verhoudingen binnen de Antillen; Bonaire wordt daarin een bijzondere gemeente van Nederland.

Abraham stelt echter dat Nederland 'met de slechte wijze' waarop de oppositie op zijn eiland wordt behandeld 'voor de zoveelste keer in haar koloniale geschiedenis een ernstige misslag in haar omgangsvormen met haar ex-koloniën' laat zien.

,,Het zal een gemiste kans zijn voor Nederland als het u - anders dan tot nu toe met uw oud-kolonies Nieuw Guinea, Indonesië en Suriname - wederom niet kan lukken met meer respect en erkenning van hun waarden om te gaan. Hierdoor zal Nederland de geschiedenis ingaan als een land dat volstrekt gefaald heeft in haar dekolonisatieproces", aldus Abraham.

De oppositie zal ook niet aanwezig zijn tijdens een door Nederland aangeboden concert op dinsdag 16 december op Bonaire, zo stelt Abraham. ,,Wij menen dat het beleid van geef hen 'Brood en Spelen' niet meer in dit millennium past", aldus Abraham.