Bedreigingen en arrestaties

Willemstad - Vijf arrestaties, waaronder twee politici van de oppositie; een bommelding, met verplaatsing van het RTC-circus van het WTC naar de marinebasis tot gevolg; telefoontjes met bedreigingen aan het adres van bewindslieden; en de voordeur van het partijgebouw van PAR, terwijl deze verlaten was, op klaarlichte dag doorzeefd met zeven kogels.

Deze balans maakte de politie volgens het Antilliaans Dagblad gisteravond op van ongeregeldheden rondom de Ronde Tafel Conferentie.

Er zijn ook zaken wél goed verlopen, zoals de demonstratie van de groep-Sulvaran - de advocaat Eldon 'Peppie' Sulvaran die samen met twee collega's en andere protesteren tegen de aanwijzingsbevoegheid van de Nederlandse minister van Justitie richting de lokale procureur-generaal - die een vergunning had en zich aan de vooraf gemaakte afspraken hield.

Maar 's middags toen de RTC in het WTC moest beginnen kwam het toch tot aanhoudingen, volgens commissaris Marlon Wernet omdat demonstranten van de groep-Wiels - politiek leider Helmin Wiels van oppositiepartij en eenmansfractie Pueblo Soberano - zich niet aan de afspraken hield, geen gevolg gaf aan de instructies en weerstand bood bij arrestaties. Wiels werd zelf opgepakt, evenals Statenlid Dwigno Puriel van de grootste oppositiepartij MAN. Zij werden later op de dag vrijgelaten.