Bijleveld en Balkenende kil onthaald op Curaçao

bron: Novum

(Novum) - Premier Jan Peter Balkenende en staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Ank Bijleveld hebben geen warm welkom gehad bij hun bezoek aan Curaçao. Daar demonstreerde een groepje tegen de groeiende invloed die Nederland op het eiland krijgt. Ze droegen jodensterren waar 'No' in stond geschreven.

Bijleveld (CDA) noemde de actie op radio 1 'volstrekt ongepast'. De bewering van de demonstranten dat sprake is van herkolonisatie is volgens haar niet waar. "De bevolking heeft zelf gekozen voor deze band met het koninkrijk. Wij doen wat de bevolking heeft gezegd."

Het tweetal is op het eiland om de nieuwe positie van Curaçao en Sint Maarten binnen het Koninkrijk der Nederlanden te bespreken. De eilanden krijgen als apart land een autonome status binnen het koninkrijk. Nu vallen de eilanden nog onder de Nederlandse Antillen. Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat nu nog uit drie landen; Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba. Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden maandag op de zogenoemde Ronde Tafel Conferentie op Curaçao speciale Nederlandse gemeenten.

Nederland wil een schuld van 1,7 miljard euro kwijtschelden, maar stelt als voorwaarde dat het dan toezicht op de financiën en de rechtshandhaving krijgt. Oud-premier van de Antillen Don Martina noemde dat dit weekeinde in een open brief onwettig. Volgens hem mag het besluit om geld te geven voor de schuld niet worden gebruikt om eisen te stellen aan gebieden die daar niets mee te maken hebben. Ook zouden veel wijzigingen die Nederland op het oog heeft in het gebied verkeerd uitpakken.

De relatie tussen Nederland en de Antillen is de afgelopen maanden bekoeld door plannen om Antilliaanse probleemjongeren te registreren. Mogelijk droegen de demonstranten de jodenster als protest hiertegen. Oud-minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) had voor haar vertrek een streep door de zogenoemde Verwijsindex gezet. Dat besluit werd echter ingetrokken. Of de index er alsnog komt, moet nog blijken.