Conferentie Antillen lokt demonstraties uit

bron: Trouw

Den Haag – Op de Nederlandse Antillen zwelt het protest aan tegen de aanstaande staatkundige vernieuwingen. Tijdens de rondetafelconferentie, die vandaag op Curaçao wordt gehouden, zijn demonstraties gepland.

Verschillende advocaten en politieke partijen hebben bezwaar tegen de akkoorden die tijdens de conferentie worden gesloten. Het is de bedoeling dat in 2010 Bonaire, Saba en Sint-Eustatius bijzondere gemeenten worden van Nederland. Sint-Maarten en Curaçao krijgen een autonome status binnen het Koninkrijk. Nederland is bereid 1,7 miljard euro aan schulden over te nemen, maar eist wel toezicht op overheidsuitgaven en de rechtspraak.

De demonstranten vinden dat Nederland te veel invloed krijgt op het Openbaar Ministerie en de procureur-generaal op de eilanden. „Een terugkeer van het kolonialisme”, zegt een advocaat.

De Antilliaanse oud-premier Don Martina beschuldigt premier Balkenende via een open brief in de krant Amigoe van ’machtsmisbruik’. Martina schrijft daarin dat Nederland in strijd met het bestuursrecht handelt door voorwaarden te stellen aan de schuldsanering. Hij hekelt de Nederlandse opstelling van ’afspraak is afspraak’ en ’gelijk oversteken’, „maar als het om de belangen en rechten van de Curaçaose bevolking gaat, neemt Nederland het niet zo nauw met ’afspraken zijn afspraken’.”

Balkenende kreeg dit weekeinde ook kritiek van de oppositie op Bonaire. De fractieleider van de partij Aliansa Demokratiko Boneriano vindt dat hij te laat is uitgenodigd voor de conferentie. Zijn partij zal daarom niet aanwezig zijn. Want Nederland maakt ’voor de zoveelste keer in zijn koloniale geschiedenis een ernstige misslag in zijn omgangsvormen met zijn ex-koloniën’.

Los van de staatkundige toekomst heerst op de eilanden grote onvrede over de Verwijsindex Antillianen (VIA) die nog altijd boven de markt hangt. De VIA is een elektronisch registratiesysteem voor Antilliaanse probleemjongeren. Discriminerend en stigmatiserend, vinden Antillianen. De VIA staat niet op de agenda, maar Nederland houdt er rekening mee dat het toch ter sprake komt.