Felle protesten bij ondertekening akkoord Curaçao

bron: Volkskrant

WILLEMSTAD - De Rondetafelconferentie (RTC) op Curaçao is afgesloten met de ondertekening van het akkoord over de ontmanteling van de Nederlandse Antillen. Staatssecretaris Ank Bijleveld van Koninkrijksrelaties: ‘Vanuit Nederland hebben we het staatkundige proces (van de ontmanteling van de Nederlandse Antillen) nooit gezien als middel om de Nederlandse invloed in dit deel van het Koninkrijk te vergroten. Dat wil Nederland ook niet.’

Deze woorden van Bijleveld stonden in sterk contrast met het luidruchtig protest van de oppositie die volhoudt dat de zelfstandigheid van Curaçao verkocht is aan Nederland voor de prijs van de schuldsanering en dat er sprake is van ‘herkolonisatie’ in plaats van een groei naar autonoom land.

De RTC ging over de vraag of de staatsregelingen en organieke wetten van de aanstaande nieuwe landen Curaçao en St. Maarten overeenstemmen met wat daar eerder is over afgesproken en waar drie jaar lang vaak moeizaam en intensief transatlantisch over is onderhandeld. Als de RTC positief oordeelde kon de ontmanteling van het land ‘Nederlandse Antillen’ beginnen.

Toekomst
De bommelding en de daaropvolgende evacuatie van tientallen politici en ambtenaren naar een militaire kazerne om rustig te kunnen vergaderen, ontlokte RTC voorzitter Jan Peter Balkenende de vraag of dat nou wel het Curaçao was dat de tegenstanders van het staatkundige proces voor ogen hadden als toekomst voor hun eiland. Balkenende laakte ook het gebruik van de jodenster bij de demonstraties.