Gedetineerden renoveren huis van bewaring Bonaire

Het huis van bewaring op Bonaire is gerenoveerd. Niet alleen door aannemers, maar ook door de gedetineerden zelf. Een nieuw concept voor het eiland waar gedetineerden voorheen geen dagbesteding hadden. Na drie maanden verbouwen is dinsdag het huis van bewaring 'heropend'.

Minister van Justitie van de Antillen David Dick en minister van Justitie van Nederland Ernst Hirsch Ballin verrichten samen de opening.

De foto's van de oude situatie laten duidelijk zien dat het verschil enorm is, zo weet het ANP te melden. Van vieze, armoedige cellen naar een leefbare omgeving. Zo is een begin gemaakt met een beleid van resocialisatie in plaats van alleen opsluiting.In het vernieuwde huis van bewaring zitten de gedetineerden niet meer met zes man in een cel, maar met maximaal vier. In plaats van drie planken boven elkaar met daarop dunne matrasjes, liggen ze nu in gewone stapelbedden. Ook is er een fitnessruimte en krijgen de gevangenen een dagprogramma met verschillende activiteiten. Werken ze, dan krijgen ze daarvoor betaald.

Sinds oktober zijn twintig PIW'ers (Penitentair Inrichtings Werkers) uit Nederland naar Bonaire gekomen om hun collega's te helpen en op te leiden.