Half miljard voor betalingsachterstanden

Willemstad - Nederland en de Antillen hebben gisteren een afspraak bevestigd voor de sanering van de schulden van de Nederlandse Antillen. Op een rekening bij de Bank van de Nederlandse Antillen is al op 11 december 2008 een bedrag gestort van 464 miljoen gulden.
Hiermee kunnen volgens minister van Financiën Ersialia 'Zus' de Lannooy een heleboel langlopende rekeningen bij vooral medische en zorginstellingen, maar ook alle andere schuldeisers, worden betaald.

Het geld kan worden besteed voor de betalingsachterstanden van de Nederlandse Antillen, Curaçao en Sint Maarten. Vanwege een begrotingsbehandeling was geen vertegenwoordiger van Sint Maarten aanwezig bij de bevestiging van de gemaakte afspraken, die werd getekend bij de Bank van de Nederlandse Antillen.

Nederland heeft voor de schuldsanering ongeveer 1.7 miljard euro gereserveerd. Bijna 1,5 miljoen euro wordt aangewend voor de schuldaflossing plus rente.

Momenteel worden de betalingsachterstanden door accountants gecontroleerd, Daarna kunnen de achterstallige rekeningen daadwerkelijk worden betaald.

De Lannooy noemde de ondertekening 'een heel grote dag'. Ze bedankte alle betrokken politici en adviseurs heel hartelijk voor het helpen bereiken van het moment. Bijleveld benadrukte dat de hele schuldsanering maar één doel had: ,,Het welzijn van de Antilliaanse bevolking."

Dick Drayer in gesprek met Ank Bijleveld (5'06").