Jeugdzeilers pakken weer prijzen in Puerto Rico

bron: Youth Sailing Netherlands Antilles

Na een week eerder in Ponce reeds als eerste meisje en eerste in haar leeftijdscatagorie te zijn gefinisht sleepte de pas 10-jarige Odile van Aanholt afgelopen week in Humacao in het zuidoosten van Puerto Rico opnieuw beide eerste prijzen in de wacht. De hoofdprijs overall ging naar de Puerto Ricaan Victor (Tito) Aponte.
De Argentijnse topcoach Gonzalo Pollitzer organiseerde voor de tweede keer de Caribbean Optimist Meeting in Humacao in Puerto Rico. Dit evenement is een combinatie van top-level training en racing. De beste jeugdcoaches en de beste jeugd zeilers uit zeven landen werden uitgenodigd. Zelf stond Pollitzer aan de basis van de Optimist successen van Puerto Rico in 2008: het winnen van de zowel Individual als Team Wereldtitel en de OPTINAM.


Curaçao werd vertegenwoordigd door Deion van Rooijen en Just en Odile van Aanholt, jeugdzeilers van Youth Sailing Curaçao (YSCO) die met maar liefst 4 prijzen naar huis kwamen. Winnaar werd dus Tito Aponte, de jongere broer van Ivan Aponte die jarenlang erg succesvol is geweest in de Optimist klasse. Tweede werd de Fransman Arthur Fortunes. Just van Aanholt, zeilde erg constant en werd vierde net achter Ian Barrows (3de) uit de USVI.


Ian won afgelopen zomer in Turkije nog het zilver en was winnaar van de Zuid Amerikaanse Kampioenschappen in Peru. Zeilen tegen nummer twee van de wereld en uiteindelijk slechts een punt achter hem eindigen dat biedt perspectief voor de toekomst. Odile van Aanholt liet haar talent zien, niet alleen won zij in de categorie van 11 jaar en jonger, ook veroverde zij de trofee voor het beste meisje en werd 10de overall. Waar zij in oktober, tijdens de Atlantic Coast Chanpionships, de Amerikaan Andy Whitmayer nog voor zich had liet zij deze keer haar leeftijdgenoot steeds de spiegel van haar boot zien.


Deion van Rooijen die het weekend ervoor in Ponce de beste Antilliaan was en onlangs de YSCO Knopenraces won met alleen maar eerste plaatsen, moest wat wennen aan de korte golfjes in Humacao en eindigde in het midden van het veld. Het volgende internationale evenement is de Orange Bowl Regatta in Miami, waaraan maar liefst 11 Curaçaose jeugdzeilers zullen deelnemen.


Foto: Deion van Rooijen en Odile van Aanholt zeilen voor de wind naar de boei in Humacao, Porto Rico