KLM: Enorme schadepost door ticketfraude

bron: Amigoe

Willemstad - Grootschalige fraude met vliegtickets betekent voor luchtvaartmaatschappij KLM een enorme schadepost. "Het gaat om veel tickets", meldt KLM-regiomanager Wim Iserief tegenover Amigoe. "Bij twijfel over het ticket moeten mensen contact opnemen met de
reserveringsafdeling in Nederland."

Een Nigeriaanse bende kocht in Nederland massaal vliegtickets met gestolen creditcardgegevens. Het gaat daarbij in veel gevallen om vliegbewijzen met bestemming Antillen. De retourtickets zijn via Nederlandse callcenters voor veel lagere prijzen dan gangbaar
verkocht.

De Telegraaf pakte hier gisteren groot mee uit. Luchtvaartmaatschappij KLM bevestigt de fraude, evenals verschillende gedupeerden. "Het is allemaal in onderzoek", aldus Iserief. "Het is in handen van de bedrijfsbeveiliging. De lokale vestiging is niet betrokken. Veel mededelingen kan ik er daarom niet over doen."

Duidelijk is dat zowel luchtvaartmaatschappijen als passagiers de dupe zijn. In het geval de passagier kan aantonen te goeder trouw een ticket te hebben gekocht, mag deze mogelijk toch mee op het vliegtuig.

"Per geval wordt bekeken of passagiers mogen vliegen." De maatschappij meent overigens wel dat klanten zelf alert moeten zijn. De passagiers betaalden veel minder voor hun ticket dan dat ze zouden betalen voor een ticket waar het label van de internationale luchtvaartorganisatie Iata aan hangt. Passagiers die wel over een Iata-ticket beschikken lopen geen enkel financieel risico.

Met name rond de kerstdagen is de vraag naar tickets richting de Antillen traditioneel groot bij mensen die op familiebezoek willen komen.