Protesten rond Ronde Tafel Conferentie


De Ronde Tafel Conferentie (RTC) over de staatkundige vernieuwing, die 15 december op Curaçao wordt gehouden, maakt veel los. Op Bonaire vindt vooraf nog een alternatieve RTC plaats en op Curaçao wordt de bevolking opgeroepen te demonstreren.

Op Curaçao organiseren de Aliansa Patriótiko en andere oppositiepartijen en maatschappelijke groepen protestmanifestaties. Drie advocaten willen de bevolking mobiliseren tegen een teveel macht voor de Nederlandse minister van Justitie. "Een terugkeer naar het kolonialisme", aldus advocaat Anthony Eustatius. "Omdat een instantie buiten het staatsbestel de bevoegdheid heeft om maatregelen te nemen en jouw parlement die instantie niet ter verantwoording kan roepen."


Advocaat Anthony Eustatius

Het zit de advocaten dwars dat de Nederlandse minister van Justitie straks aanwijzingen mag geven aan het Openbaar Ministerie en de procureur generaal: "Wij vinden dat een inbreuk op onze autonomie." Volgens Eustatius is een mogelijkheid tot ingrijpen bij problemen al vastgelegd in het Statuut en hoeven hiervoor geen aanvullende regels opgesteld te worden. De advocaten trekken nu aan de bel, omdat ze hopen dat ze nog kunnen voorkomen dat dit besluit goedgekeurd wordt, hoewel dit punt tijdens de RTC niet op de agenda staat. "Het probleem is zo nijpend dat we willen dat iedereen er zijn schouders onderzet om het tegen te houden."

Vrijheid
"Je kunt dit een politieke manifestatie nomen, maar wij noemen het een volksmanifestatie. Dit gaat het volk - en de volgende generaties - treffen. Het gaat om onze vrijheid en ons zelfbeschikkingsrecht", vindt Eustatius. De actie van de advocaten bestaat uit een verkeersoptocht die 14 december gaat rijden van Fuik, via Westpunt, naar het WTC, waar de RTC een dag later plaatsvindt.

Premier Emily de Jongh-Elhage trekt zich de protesten aan, maar blijft geloven dat de regering op het juiste spoor zit. "De grote meerderheid van het volk staat achter ons." Zij hoopt vooral dat de protestacties rustig en met respect zullen verlopen. "Ik doe dit echt voor de bevolking. Wij krijgen deze kans en die moeten we benut ten. We moeten gaan samenwerken en dat gaan we ook doen."
----------------