Rechter verbiedt staking Sehos-personeel

Zo’n driehonderd medewerkers van het Sehos legden gisteren het werk neer. De directie van het ziekenhuis spande daarop een kort geding aan tegen de vakbond en de overige stakers. De rechter oordeelde dat de staking onrechtmatig was en dat men weer aan het eind van de middag aan het werk moest zijn. Wel moeten de partijen van de rechter gaan onderhandelen. Op 5 januari zal daarmee een aanvang worden gemaakt.

Het conflict draait erom dat medewerkers van sommige afdelingen, zoals de Intensive Care, en de Operatiekamers rond de kerstdagen toeslagen kregen op hun salaris vanwege schaarste op de arbeidsmarkt. De toeslag bedraagt 20 procent van het salaris en geldt voor zes maanden. Na protesten kregen ook de medewerkers van de poli twee maanden extra salaris, vanwege onderbezetting. Zij sprongen ook in bij de behandeling van patiënten die vanwege plaatsgebrek niet op de intensive care konden worden verpleegd. De overige personeelsleden vonden dat niet rechtvaardig en eisten ook een toelage van de directie.

De vakbond CBV steunt de actie van de medewerkers, onder het motto ‘waarom de één wel, en de ander niet?’ Volgens de leiding van het ziekenhuis is er een schaarste op de arbeidsmarkt bij bepaalde functies. Om de huidige medewerkers te behouden, en nieuwe aan te trekken zijn de toeslagen ingesteld.