Schilderij Jan Gerard Palm voor Paul Comenencia

bron: Palm Music Foundation

De gevolmachtigde minister van de Nederlandse Antillen, Paul Comenencia, kreeg op vrijdag 12 december een schilderij aangeboden door de Palm Music Foundation. Dit als blijk van waardering voor zijn persoonlijke inzet en die van de medewerkers van het Antillenhuis bij de organisatie van het Jan Gerard (Gerry) Palm concert dat plaatsvond op 1 november in Den Haag.

Het concert werd door de Antilliaanse regering aangeboden aan Hare Majesteit Koningin Beatrix ter gelegenheid van haar zeventigste verjaardag. Naast andere gezagdragers in Nederland, woonden onder andere ook de minister president van de Nederlandse Antillen Mw. Emily de Jongh-Elhage en de gouverneurs van Aruba en de Nederlandse Antillen dit concert bij.
Op het schilderij dat is vervaardigd door Anita Laumann, staat Jan Gerard Palm afgebeeld. Naast Palm, is op het schilderij ook zichtbaar een deel van de partituur van de door hem gecomponeerde danza "El Otrabandista" en het laatste deel van zijn wals "Engelenzang". Op de achtergrond is verder afgebeeld het Flaes en Brünjes orgel van de synagoge op Curaçao, dat dateert van 1866.

De kunstenares heeft voor deze thema's gekozen omdat van Palm bekend was dat hij een echte "Otrabandist" was en de wals Engelenzang de oudst bekende Curaçaose wals is. Deze wals dateert van vóór 1867. Naast kapelmeester van de Stedelijke Schutterij was Jan Gerard Palm gedurende vele jaren organist in de synagoge op Curaçao, in de Fortkerk en in de Vrijmetselaarsloge Igualdad.

Over de grondlegger van de Curaçaose klassieke muziek verscheen onlangs bij KITLV (www.kitlv.nl ) het boek: "Jan Gerard Palm, Leven en werk van een muzikale patriarch op Curaçao" van de hand van Halman en Rojer. De S.E.L. Maduro muziekstichting heeft als herinnering aan het 175e geboortejaar van deze Curaçaose componist een cd uitgebracht waarop Robert Rojer dertig composities van Jan Gerard Palm speelt. Verder wordt door Broekmans en Van Poppel (www.broekmans.com ), een muziekbundel met 115 partituren van Jan Gerard Palm uitgebracht.