Twee initiatieven op Antillen genomineerd voor Appeltje van Oranje

bron: Oranjefonds

Het Oranje Fonds heeft het initiatief ‘Kinderen leren kinderen kennen’ van Oudervereniging Totolika van Curaçao en ‘Ervaringsleer Centrum’ van Stichting Project van Bonaire genomineerd voor een Appeltje van Oranje 2009. Deze jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds wordt toegekend aan bijzondere projecten die zich inzetten voor structurele ontmoetingen tussen verschillende groepen mensen in de samenleving. De Appeltjes van Oranje worden ieder jaar in mei uitgereikt door Prinses Máxima op Paleis Noordeinde. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje in de vorm van een appeltje van oranje, ontworpen en vervaardigd door Hare Majesteit de Koningin, en een geldbedrag van 15.000 euro.

Op de Antillen zijn twee initiatieven genomineerd. Eén van hen is ‘Kinderen leren kinderen kennen’ van Oudervereniging Totolika. Het is de eerste en enige oudervereniging voor ouders van personen met een verstandelijke beperking. Ze zijn opgericht in 1973 met als voornaamste doel om de persoon met een verstandelijke beperking in de gemeenschap te plaatsen en te laten zien dat zij er ook bij horen. Het project ‘Kinderen leren kinderen kennen’ is daar een voorbeeld van. Om de twee weken op vrijdagochtend ontmoeten kinderen van een reguliere schoolklas de kinderen van een speciale schoolklas. Zij krijgen bij Totolika een ochtend aangeboden waarin ze samen naar een verhaaltje luisteren en spelletjes doen. Zo leren ze elkaar kennen en beter begrijpen. Het project bestaat sinds 1998 en is noodzakelijk omdat er op Curaçao geen ‘inclusief onderwijs’ is waarbij kinderen met een verstandelijke beperking naar reguliere scholen gaan.

Het andere initiatief dat genomineerd is, is het ‘Ervaringsleer Centrum’ van Stichting Project op Bonaire. Jongeren met gedragsproblemen op school worden uit de schoolsituatie gehaald en volgen intensief groepsgerichte trainingen die aansluiten op hun belevingswereld. Doel daarvan is om gedragsverandering te bewerkstelligen en te verankeren. Na iedere fase wordt er per individuele jongere bekeken of hij/zij door kan stromen naar vervolgonderwijs of het vervolgtraject richting arbeid bij Stichting Project gaat volgen. De perspectieven van de jongeren zijn zeer gunstig door deelname aan Project. Hierdoor wordt een justitiële carrière op de Antillen of in Nederland voorkomen. Stichting Project wordt breed gedragen op Bonaire. Men ziet dat het werkt en is bereidwillig om diensten en goederen te doneren. De jongeren zijn zonder uitzondering positief.

De andere genomineerde initiatieven komen uit alle delen van het Koninkrijk, zoals een Buurtrestaurant van Stichting Mudanthe uit Apeldoorn, de Ruilwinkel van SMWO uit Goes en de Lunchclub van Stichting Portes uit Utrecht. Zonder uitzondering slagen de genomineerde initiatieven erin om verschillende groepen mensen op bijzondere wijze bij elkaar te brengen.
Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: ‘Uit onderzoek naar winnaars van voorgaande jaren blijkt dat een Appeltje van Oranje meer dan alleen een bekroning op het werk van het initiatief is. Het zorgt voor meer erkenning, eenvoudiger subsidiestromen en meer deelnemers of vrijwilligers. Wij zijn hierover zeer verheugd. Ook dit jaar zien we weer tien krachtige projecten die, elk op hun eigen wijze, ontmoeting tussen groepen mensen stimuleren. ‘Elkaar ontmoeten' staat bij het Oranje Fonds hoog in het vaandel’.

Het Oranje Fonds is het grootste fonds op sociaal gebied. Per jaar wordt ongeveer 22 miljoen euro uitgekeerd aan welzijnsprojecten in Nederland, op de Nederlandse Antillen en op Aruba. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Fonds. De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan bijzondere projecten die zich inzetten voor een leefbare samenleving en verbetering van de maatschappelijke samenhang tussen verschillende groepen.