Visumbeleid opvarenden ‘commerciële jachten’ versoepeld

bron: Voorlichtingsdienst Nederlandse Antillen

Na evaluatie door de Nederlands-Antilliaanse autoriteiten is besloten tot verregaande versoepeling van het visumbeleid voor bemanning en passagiers van commerciële jachten. Dit is vooral belangrijk voor commerciële plezierjachten die de eilanden van de Nederlandse Antillen aandoen.
Gedacht kan worden aan de plezierjachten die in het Spaanse Water (Curaçao) en Simpson Bay (Sint Maarten) aanleggen.

In afwachting van een definitieve mechanisme geldt de versoepeling tot nader orde, echter tot uiterlijk 1 juli 2010. De Minister van Algemene Zaken en Buitenlandse Betrekkingen, mw. Emily de Jongh-Elhage en de Minister van Justitie van de Nederlandse Antillen, dhr. David Dick, hebben hiertoe besloten.

Van het begrip “commerciële jacht” (luxe commercieel plezier jacht) wordt uitgegaan wanneer het een zeevaartuig is met betaalde bemanning en betaalde passagiers aan boord, de omvang van een jacht minimaal 14.6 meter (48 voet) is, het beschikt over cabines voor minimaal 6 passagiers en aparte slaapvertrekken voor de bemanning, het vervoeren van vracht niet het hoofddoel is van de reis. Daarnaast moet voldaan worden aan de lokale arbeidswetgeving en moeten de passagiers ofwel betalende passagiers zijn, ofwel eigenaar van het desbetreffende commerciële jacht. Tenslotte dient de bemanning over een internationaal erkende zeemansboek te beschikken.

Het visumbeleid van de Nederlandse Antillen is een gezamenlijke exercitie van de visumwerkgroep waarin vertegenwoordigd zijn leden van het Ministerie van Justitie en het Ministerie van Algemene Zaken en Buitenlandse Betrekkingen. In specifiek dit kader is nauw samengewerkt met de stakeholders in de scheepvaartsector van de Nederlandse Antillen.