Vreugde over akkoord

Willemstad – Volgens de Nederlandse premier Balkenende zijn er maandagavond op Curaçao 'belangrijke afspraken' gemaakt over de 'zekerstelling van de toekomst van de mensen op de Antillen'. Dat is gebeurd met de ondertekening van een akkoord tussen Nederland, de Nederlandse Antillen, Aruba en de vijf Antilliaanse eilanden over de staatkundige toekomst van de Antillen. Alle deelnemers toonden zich heel verheugd over het bereikte akkoord.

De conclusies van de Toetsings-Ronde Tafel Conferentie bieden garanties voor de manier waarop de justitiële keten wordt geregeld in de nieuwe staatkundige structuur. Daarnaast wordt gezorgd voor een 'gezonde startpositie' doordat Nederland onder voorwaarden een groot deel van de schulden van de eilanden overneemt.

In 2009 zal er verder worden gewerkt aan de daadwerkelijke invulling van de akkoorden en moeten andere afspraken over de nieuwe staatkundige structuur worden gemaakt. Afhankelijk daarvan wordt duidelijk wanneer de nieuwe staatkundige structuur ingaat. De Antillen hopen dat alles in 2010 is afgerond. Nederland wil zich niet vastleggen op een datum.

In 2005 is afgesproken dat de eilanden gaan werken naar een nieuwe staatkundige structuur waarbij Curaçao en Sint Maarten autonome landen binnen het Koninkrijk worden, en de eilanden Bonaire , Sint Eustatius en Saba bijzondere gemeenten binnen het Koninkrijk. Alle eilanden zetten maandagavond hun handtekening, inclusief Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba.
Bij de ondertekening werd door alle aanwezigen gesteld dat hiermee tegemoet worden gekomen aan de wensen van het volk. Rond de vergadering werden echter verschillende demonstraties gehouden en moest uiteindelijk worden verhuisd naar een marinebasis vanwege een bommelding.