Wereldomroep lanceert dossier Staatkundige Vernieuwing Koninkrijk

bron: RNWO

HILVERSUM - Radio Nederland Wereldomroep lanceert vandaag een omvangrijk internetdossier over de geplande staatkundige hervorming van het Koninkrijk der Nederlanden. Aanleiding is de Ronde Tafel Conferentie (RTC) die op 15 december op Curaçao gehouden wordt. Het dossier is te vinden op de website van de Caribische redactie van de Wereldomroep: www.caribiana.nl.

Naar verwachting wordt tijdens de RTC het startschot gegeven voor de ontmanteling van de Nederlandse Antillen. De nieuwe indeling houdt in dat Curaçao en Sint Maarten binnen twee jaar autonome landen binnen het Koninkrijk worden en Bonaire, Sint Eustatius en Saba bijzondere gemeenten worden van Nederland. Het dossier Staatkundige Vernieuwing van de Wereldomroep brengt achtergronden en nieuws over dit ingrijpende proces in kaart voor alle betrokkenen en geïnteresseerden.

Dossier
Blikvanger van het dossier is een multimediale tijdlijn, waarin de staatkundige geschiedenis van de Nederlandse Antillen en het proces naar de komende hervorming in vogelvlucht worden weergegeven. De bezoeker kan in de tijdlijn doorklikken naar achtergrondartikelen en historische geluidsfragmenten. Verder bevat het dossier een grote verzameling van artikelen handig ingedeeld naar thema’s. De ontwikkelingen na de RTC van 15 december zullen in het dossier op de voet worden gevolgd.

Radiodebat
Meer aandacht voor de aankomende hervormingen van het Koninkrijk is er tijdens een speciaal radiodebat van de Wereldomroep, dat vandaag opgenomen wordt. Hierin zijn onder andere de gevolmachtigde minister van de Nederlandse Antillen Paul Comenencia en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ank Bijleveld te gast. Het radiodebat en een videoverslag zijn vanaf woensdagmorgen beschikbaar op www.caribiana.nl. Een compilatie van het debat is aanstaande zaterdag in de uitzending van de Wereldomroep op de Antillen en Aruba te beluisteren: van 6.30 tot 7.30 uur Antilliaanse tijd.