Duurzame tassen lijden onder succes

Willemstad - Het gebruik van duurzame tasjes bij supermarkten is zo'n succes dat de voorraad nagenoeg uitgeput is. Dat meldt het Antilliaans Dagblad vandaag. Reden voor in ieder geval Bon Biní Supermarkt om toch weer plastic tasjes uit te delen aan klanten die zonder tas boodschappen doen.

Gedeputeerde Humphrey Davelaar (PNP) zegt tegen de krant niet op de hoogte te zijn van een schaarste, maar zal dit in een evaluatiegesprek met supermarktvereniging Suvecu eind deze week bespreken. Wat hij wel kan melden is dat er zichtbaar minder 'T-shirt bags' (de meest gangbare plastic tasjes die in winkels verstrekt worden) langs de weg liggen.

Zogenaamde 'spot checks' van Selikor vanaf oktober hebben dit aangetoond. De gedeputeerde kwam vorig jaar tot een 'gentleman's agreement' met Suvecu dat de aangesloten supermarkten vanaf 17 november geen plastic zakjes meer gebruiken. Overheids-nv's Selikor, Isla, Curoil en Aqualectra gaven gratis tasjes weg, evenals verschillende andere organisaties. In totaal zijn 75.000 tassen voor supermarkten uitgezet, vertelt Davelaar. Daarnaast zijn ze ook in verschillende uitvoeringen en maten te koop bij de detailhandel. Zijn hoop is dat de markt zichzelf kan reguleren, terwijl er ondertussen gewerkt wordt aan het afronden van een aantal details en het opzetten van een beleid.