Werkbezoek minister Rouvoet aan de Nederlandse Antillen

Bron: VNW

Minister voor Jeugd en Gezin, tevens viceminister-president van Nederland, André Rouvoet, brengt van 2 tot en met 6 februari een werkbezoek aan Curaçao, Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Zijn bezoek staat in het teken van allerlei aspecten van het jeugd- en gezinsbeleid op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, waaronder de instelling van de centra Jeugd en Gezin op de BES-eilanden. De minister voor Jeugd en Gezin geeft hiermee het startschot voor de concrete invulling van met deze eilanden in november 2008 gemaakte afspraken over hoe Nederland haar verantwoordelijkheid neemt vanaf het moment waarop deze eilanden deel gaan uitmaken van het Nederlands staatsbestel, en ook de concrete maatregelen die getroffen worden op weg naar die nieuwe status.

Minister Rouvoet komt maandag 2 februari aan het eind van de dag aan op Curaçao. Dinsdag maakt hij zijn opwachting bij de Gouverneur van de Nederlandse Antillen, mr. FM. Goedgedrag. Omdat het Land tot de ontmanteling van de Nederlandse Antillen verantwoordelijk blijft voor de BES-eilanden, ondertekent minister Rouvoet dinsdag samen met Justitieminister David Dick, een samenwerkingsconvenant, ter verbetering van de jeugdbescherming op de BESeilanden.

Verder brengt hij een bezoek aan het College Financieel Toezicht en krijgt hij bij de Kustwacht een presentatie. Dinsdagmiddag wordt de reis vervolgd naar Bonaire, waarbij de minister zich onder andere laat informeren over naschoolse activiteiten en opvoedingsondersteuning.

Op woensdagochtend 4 februari brengt de minister een bezoek aan onder andere het zorgcentrum Mariadal, waar het op te richten Centrum voor Jeugd en Gezin zal worden ondergebracht. Met de komst van deze centra wordt zoveel mogelijk voorkomen dat jongeren voor ondersteuning naar voorzieningen op Curaçao of Sint Maarten moeten op het moment dat Bonaire, Sint Eustatius en Saba ’bijzondere’ Nederlandse gemeenten worden. Minister Rouvoet trekt de komende jaren 6 miljoen euro uit om in deze nieuwe gemeenten Centra voor Jeugd en Gezin neer te zetten.

Op het programma staan woensdag ook een presentatie over de verslaafdenzorg op Bonaire, een gesprek met commissaris Henk Kamp, en een bezoek aan de Scholengemeenschap Bonaire over de drop-out problematiek (schooluitval).

Op Sint Eustatius wisselt minister Rouvoet donderdag 5 februari met jongeren van gedachten over het lokale jeugdbeleid en brengt hij een bezoek aan de Voogdijraad. Prominent op het programma is een kennismakingsgesprek met degenen die op het eiland het Centrum voor Jeugd en gezin gaan opzetten. Ook op Saba, waar minister Rouvoet vrijdag 6 februari zijn reis afsluit, voert hij met direct betrokkenen onder andere een gesprek over de totstandkoming van het Centrum voor Jeugd en gezin op dit eiland.