Column: Vuurwerk in de eerste maand van het jaar!

bron: ParadiseFM
door Dick Drayer

Column hier te beluisteren (12.15)

Ik was niet de enige, die tussen Kerst en Oud en Nieuw de vele Pagara’s en vuurwerkshows afreed, samen met vrouw en twee zoontjes van 13 en 8. De saamhorigheid en spanning – vooral op het gezicht van mijn kinderen - vergoeden ruimschoots de kruitdampen en decibels.

Bovendien het siervuurwerk is oogverblindender dan het knalvuurwerk oorverdovend is.

Maar wie dacht dat met Oudjaar het meeste en hardste vuurwerk wordt afgeschoten op Curaçao, kwam de eerste maand van dit jaar bedrogen uit. Op Curacao wordt het meeste vuurwerk afgeschoten vanaf 1 januari tot aan Kerst en niet andersom.

Grootste afsteker van al dat knalwerk is ongetwijfeld de Eilandsraad. Daar zitten dan ook nogal wat leden met een kort lontje en dat wil wel knallen. En zeker nu we in april een superbazooka gaan afsteken, het referendum, worden die lontjes steeds korter.

De benoeming van de voorzitter van de referendum commissie was nog niet de deur uit of de gezamenlijke oppositie schreeuwde, als een gillende keukenmeid, dat deze man bevoordoordeeld is: hij werkt voor de overheid en heeft gezegd dat een JA bij het referendum eigenlijk de enige optie is voor ons land Curaçao (cooper.mp3).
Maar, zo zei iedereen hij is wel integer!

En dat bleek al snel, toen Konket de eer aan zichzelf hield en opstapte als voorzitter (konket.mp3).
Het referendum – zo zal snel duidelijk worden, is geen superbazooka, maar een heuse zevenklapper. Armin Konket was de eerste....

Een ander beproefd recept voor vuurwerk is het Parlementair Overleg Koninkrijkselaties. kortweg POK genoemd. De afkorting zegt meer over de aard van het beestje dan de volledige naam, bleek ook nu weer. De langste Pagara was ook dit keer weer Hero Brinkman, maar ook zijn collega’s hadden een kort lontje, Ineke van Gent van Groen Links (vanagent.mp3).

De antilliaanse delegatie, de afgelopen pokken zelf het middelpunt van korte lontjes stond erbij en keek ernaar, Farou Metrie van de PNP (metrie.mp3).

Het venijn of de apotheose, zo u wilt, van de POK-vuurwerksow zat hem echter aan het eind. Brinkman roerde zich op onrthodoxe, maar o zo bekende wijze, en nu was het lontje van de anders zo gematigde Willibrord van Beek te kort (vanbeek.mp3).

Fatsoen is wellicht niet het goede woord als we het over de Isla hebben. Toch belooft de Isla ook dit jaar voor vuurwerk te zorgen en als het niet knalt dan houden we in ieder geval de rook over. Voor het eerst in 25 jaar meldde de ISLA geheel aan zichzelf dat ze aan de norm gaan voldoen, die vastgelegd is in de hindervergunning. Wat u als oplettende luisteraar wellicht niet weet is dat de ISLA in de rechtzaal nog gezegd had de raffinaderij te moeten sluiten als ze aan de norm moeten voldoen. En dat moet je ze nageven: Na sluiting zal die belofte ruimschoots ingelost worden! De milieubeweging, door schade en schande wijs geworden is niet zo optimistisch (vanleeuwen.mp3).

Als u de zwarte rook van onze raffinaderij met de Noordoost passaat volgt schampt u de Universiteit van de Nederlandse Antillen, de UNA. Vorig jaar nog bleek dit bastion der wetrenschap op een ordinaire vuurwerkopslagplaats. Het toen gedoofde vuurtje smeult nog ernstig na en zonder de op tijd bestelde branspuitwagens bestaat de kans dat de trots van de Antillen 'enschedese' vormen aan gaat nemen. De rector Jeanne de Bruijn begreep dat als geen ander en stelde haar functie ter beschikking, maar voor de politiek was dat niet genoeg. Herman Behr, voorzitter van de raad van toezicht van de UNA is die politici met aanstekers in de hand meer dan zat (behr.mp3).

Nee, dan kun je politice beter zaken onderling uit laten vechten. Onder het mom: houdt vuurwerk op de grond, niet in de hand!

Onze minister president heeft een nieuwe arena gevonden om haar meningsverschillen uit te vechten: de rechtzaal. Voor het eerst in haar leven trok zij ten strijd met behulp van een advocaat om de grootste belhamel van de politiek, Helmin Wiels terecht te wijzen (wiels.mp3).
Op straat wordt er vaak nog radicaler op Wiels gereageerd, dan Wiels in persoon zelf is (straat.mp3).

U ziet het vuurwerk ligt ook op straat. En tekent de scherpe debatten in onze samenleving.

Sommigen spreken zelfs van een tweedeling, en dan hoef je niet automatisch te denken aan oppositie/coalitie. Maar bijvoorbeeld ook Europese Nederlander/Antilliaanse Nederlander.
Deze week bedacht de oppositie dat al die voornamelijk witte Nederlanders weleens JA zouden kunnen stemmen bij de vuurwerkshow in april en dus moest nu maar voor eens en altijd bepaald worden wie Curacaoënaar is en - vooral - wie niet. En, haasten zij te melden daarbij gaat het niet om zwart of wit (cornelisse.mp3).

En daar ligt nu een leuke paradox: Nelson Pierre, de laatste spreker denkt dat Nederlanders slecht denken over Curacao en dat ze daarom JA gaan stemmen om al die Curacaoënaars bij het Koninkrijk te betrekken. Snapt u het nog? Hoe duidelijk moet Brinkman eigenlijk nog zijn?

Is al het vuurwerk daarmee verschoten in Januari? U kent het antwoord......

Maar, en ook dat wist u: vuurwerk kan ook heel mooi zijn! Curd Everts, organisator van Ride for the Roses (de strijd tegen kanker) weet het al 5 jaar lang (everts.mp3).

En daar kun je heel wat vuurwerk voor kopen. Siervuurwerk dan wel te verstaan. Knalvuurwerk is voor de Eilandsraad.

----------------------------------------------------
De redactie hoeft niet noodzakelijkerwijs in te stemmen met de mening van haar columnisten.