Fiscale concurrentie BES eilanden versus Curaçao


De Vereniging Bedrijfsleven Curacao (VBC) ziet de aangekondigde vereenvoudiging van het belastingsysteem op de BES – eilanden als een directe concurrentie voor Curacao.

Dit zegt Joop Kusters, vice-voorzitter van de VBC.

De Nederlandse staatssecretaris van Financiën, Jan Kees de Jager, kondigde vorige maand bij een bezoek aan de vijf eilanden aan om het belastingsysteem aan te passen en te vereenvoudigen. Zo is er sprake van fors lagere tarieven voor de inkomsten en loonbelasting terwijl de winstbelasting vrijwel nihil zal worden. De indirecte belastingen (omzetbelasting , invoerrechten en accijnzen) zullen worden verhoogd. Gedacht wordt aan een OB tarief van 7%.
De VBC zegt al jaren te pleiten voor invoering van een dergelijk belastingregime. Een eenvoudig belastingsysteem in combinatie met competitieve belasting tarieven, lage belastingdruk en vermindering van de bureaucratie zijn volgens de VBC instrumenten bij uitstek om duurzame economische groei te genereren.

Volgens Joop Kusters zal er snel en adequaat gereageerd moeten worden anders ziet het er somber uit voor de Curaçaose economie.