Ivar Asjes: Kan Nederland andere landen nog aanspreken op Good Governance?

Bron: Ingezonden brief Ivar Asjes

Dit is onderwerp van discussie op de website van het NRC; zie: http://weblogs2.nrc.nl/discussie/. Reden: het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft jarenlang in ontwikkelingslanden omstreden constructies gebruikt om woningen te huren voor Nederlandse diplomaten (zie: http://www.nrc.nl/binnenland/article2144819.ece/Diplomatenhuizen_zwart__betaald).

Volgens dit artikel zeggen (oud-)ambassadeurs dat het ministerie wist dat het hiermee meewerkte aan belastingontduiking en het creëren van een zwartgeldcircuit. Uit documenten blijkt, verder, dat het ministerie van Buitenlandse Zaken in huurcontracten vastlegt dat verhuurders een bedrag op lokale bankrekeningen ontvangen. Daarnaast komt BZ in sideletters overeen dat een groter bedrag, meestal in dollars, wordt uitbetaald in het buitenland. Dat bedrag blijft verborgen voor de autoriteiten in het gastland. De handelwijze is in strijd met internationale afspraken en eigen regels van Buitenlandse Zaken. Diplomaten horen zich in het buitenland aan de lokale wetten en regels te houden.

Nu terug naar de voornoemde discussie en een aantal reacties van enkele Koninkrijksburgers:

1) Henk Mommaas zegt: “Balkenende kan de volgende jurist van statuur aanzoeken om zijn corrupte nest dicht te timmeren”.
2) Patrick Faas zegt: “Bravo klokkenluider! Hoog tijd dat een nieuwe regering een einde maakt aan Balkenendes politiek van fraude, graaien en vriendjespolitiek, die hijzelf (terecht) de VOC-mentaliteit noemt”.
3) Klaas de Groot zegt: “Het prediken van good governance dient onmiddellijk te stoppen. Men had er ook nooit mee moeten beginnen. Hoe bijbels Nederland ook is (geweest), de opmerking over de balk in het eigen oog heeft men nooit goed gelezen. Dat kwam juist door die balk. Aan die Balk zit, jammer genoeg, nog geen end”.
4) Ivar Asjes zegt: “Hero Brinkman, hallo! Ank Bijleveld, hallo! Wij hebben de betreffende huurcontracten en sideletters gelezen. Vraag: is de Nederlandse Staat (nu ook) een grotendeels corrupt boevennest? Uit het bovenstaande en al de vriendjespolitiek bij benoemingen, de Zuid-Limburgse corruptiegolf, bouwfraude I en II, HBO-fraude, vastgoedfraude, etc. blijkt nogmaals dat wanneer Hero Brinkman, Ank Bijleveld e.a. het alom bekende Hollandse vingertje in de richting van het Caribische deel van het Koninkrijk wijzen er veel meer vingertjes boordevol fraude en corruptie in de richting van Politiek Den Haag wijzen”.
5) Luidger Silva zegt: “Hoe diep moet een land zinken, voordat paal en perk hieraan gesteld wordt. Sjoemelende diplomaten (niemand zou er schade van lijden?, behalve de bevolking van dat land, maar ach, het is zo weinig!). Belastingvlucht Oranjehuis (het is niet verboden, dus het mag: over fatsoen wordt niet gepraat, staat niet in de wet). Draaiende premier (heeft niets te verbergen, maar wil geen onderzoek? Waarom dan niet?). Met overheidsgeld speculerende ambtenaren (wederom niet verboden, dus het mag). Overheidsdienaren, die prive gebruik maken van hun als ambtenaar ter beschikking staande diensten (auto met chauffeur gebruiken voor prive feestjes etc). Snoepreisjes voor ambtenaren/politici (op kosten van de belasting). Omkoperij vn ambtenaren (in min of meer legale vaten gegooid, maar deze vormen van “bijverdienste” heeft wel altijd een wederdienst nodig. Maffiavriendjes in de bovenwereld (tenslotte moeten de verdiensten van misdaad ergens belegd worden). Bonus voor medewerkers van een bank, die net van de ondergang gered is (prestatiebonus geheten: het is ook een hele prestatie, ze hebben gewoon hun werk gedaan en wie doet dat tegenwoordig nog). En zo kan de lijst eindeloos uitgebreid worden”.

Conclusie: Nederland wordt op deze manier niet meer geloofd door het buitenland.