Jeugdbrigade aan tafel met minister Dick

Bron: Voorlichtinsdienst Fort Amsterdam

Minister van Justitie van de Nederlandse Antillen, de heer David Dick, heeft woensdagmiddag tien jongeren ontmoet die deel uitmaken van de Brigada di Seguridat i Formashon. De brigadiertjes, vijftig in totaal, zullen tijdens Carnaval toezicht houden op de veiligheid van kinderen. De minister is onder de indruk van de presentatie die de jongeren gisteren in Fort Amsterdam hebben gegeven.

De Brigada di Seguridat i Formashon is een initiatief van Fundashon Bos di Hubentut, een non-profit organisatie, opgericht in 1993, die zich richt op vorming van de jeugd. Directe aanleiding voor de oprichting van de brigade, is de tragische dood van een kind dat in 2004 tijdens de Marcha di Seú (oogstfeest) onder een praalwagen kwam. “Dit ongeluk had voorkomen kunnen worden als er betere veiligheidsmaatregelen waren genomen,” zegt Sheila Albertoe die samen met Wendol Lewis de jeugdbrigade voorbereidt op haar toezichthoudende taak. “De jeugdbrigadiers zullen tijdens Carnaval op straat surveilleren, tijdens de parade en festiviteiten in de stad, en onregelmatigheden doorgeven aan de aanwezige politie.”

De Brigada di Seguridat i Formashon werkt nauw samen met de politie, de brandweer en het Vrijwilligerskorps Curaçao (VKC), en de jongeren worden door deze organisaties getraind. Deze training is niet alleen gericht op het goed functioneren van de jeugdbrigade tijdens Carnaval, de workshops van politie, brandweer en VKC dragen ook bij aan de algemene vorming van de brigadiertjes. “Deze jongeren zijn een voorbeeld voor anderen,” zegt minister Dick, die de brigade steun heeft toegezegd. “De inzet van dit team is van groot belang voor de gemeenschap, met de vorming van de jeugd wordt de basis gelegd voor de toekomst.” De minister, zelf initiator van jeugdontwikkeling in het kader van het project 5 Star Citizen en een fervent supporter van het project DARE van de politie, gaat na hoe de Brigada di Seguridat i Formashon vanuit justitie kan worden ondersteund.