Jort Kelder zoekt belastingparadijs in thema-avond Belastingen


In Nederland vallen ze automatisch op de mat: de blauwe enveloppen met de voorlopige aanslag voor 2009. Presentator Jort Kelder wordt niet vrolijk om eenderde van zijn inkomen af te staan aan de Belastingdienst. “Betalen is voor de dommen”, luidt het credo van de thema-avond van de KRO op Nederland 3, afgelopen donderdag.

Jort Kelder pretendeert in het themaprogramma niet dat er massaal geweigerd moet worden om te betalen, maar hij werpt wel een kritische blik op het Nederlandse stelsel.

Hij gaat op zoek naar de mogelijkheden om minder of helemaal geen belasting meer te betalen en besluit om naar Curaçao af te reizen. Daar krijgt hij een rondleiding van de Nederlandse zakenman Jacob Gelt Dekker die hem alle luxe plaatsen op het eiland laat zien en hem de opties op dit ‘belastingparadijs’ uit de doeken doet.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden, bezoekt Jort op Curaçao de eigenaar van een trustkantoor en een aantal belastingadviseurs. Geven zij dezelfde adviezen of zitten hier nog opmerkelijke verschillen in?

En waar zijn de belastingvoordelen te halen?

Er zijn veel tegenstanders, maar ook voorstanders van het belastingsysteem. Jort leidt een discussie in de studio met een voorstander en een tegenstander van het heffen van belastingen. Een hoogleraar belastingrecht treedt op als ‘scheidsrechter’ in de discussie. En hij ontvangt een gast die een langlopend conflict heeft met de belastingdienst. Is de belastingregeling eigenlijk wel eerlijk?

Waarom valt een doorsnee Nederlands gezin buiten alle regelingen en betaalt zich vervolgens blauw aan belastingen en betalen mensen die veel meer verdienen juist minder belasting?

-----------------------------------------------------------------