Paradise FM Nieuws van 11 februari

Toelichting Bijleveld over Aruba schiet tekort
De Tweede Kamer neemt geen genoegen met de uitleg van staatssecretaris Ank Bijleveld van Koninkrijksrelaties over het uitlekken van vertrouwelijke informatie van Nederlandse ambtenaren op Aruba. De SP noemt de toelichting 'heel slecht' en de meeste andere fracties delen die kritiek. Ze reageren daarmee op een tweede brief die de staatssecretaris over de kwestie aan de Kamer heeft gestuurd. Daarin kondigt Bijleveld een onderzoek aan en benadrukt ze nogmaals dat ze de zaak 'buitengemeen ernstig' vindt. De Kamer wil meer helderheid. Die moet beschikbaar zijn voor het debat begin volgende maand met de staatssecretaris over de gelekte stukken, waarin harde woorden vallen over Arubaanse bestuurders.

Jongen op Brionplein betrapt met pistool
De politie heeft gistermorgen op het Brionplein een scholier betrapt met een pistool. De jongen wist zich bij zijn aanhouding los te rukken en ging er vandoor. Hij liet echter zijn tas achter met het vuurwapen en zes patronen. Tas met inhoud werden door de politie in beslaggenomen. De identiteit van de jongen is bekend bij de politie.

Nederland heeft genoeg gedaan in Hollowayzaak
Nederland heeft redelijkwijs alles gedaan wat zij kon om de zaak Holloway op Aruba op te lossen. Dat is de boodschap van staatssecretaris Ank Bijleveld in een brief die ze gisteren aan de Tweede Kamer stuurde. In eerste instantie werd Aruba ondersteund bij het onderzoek op diverse terreinen, tot aan de inzet van F-16’s toe. In 2006 is het hele dossier nog eens doorgespit en in 2007 en 2008 zijn alle mogelijke middelen ingezet bij het vervolgonderzoek. De zaak is nog altijd niet afgesloten.

Hoofdverdachte Joran van der Sloot haalde vandaag opnieuw het Algemeen Dagblad. Hij heeft volgens de krant zijn slag geslagen aan de pokertafel. De Nederlander won een kleine 14.000 dollar bij een groot online toernooi. Volgens insiders is Van der Sloot sinds januari weer volop met het spel bezig via PartyPoker, een van de grootste pokeraanbieders op internet.

Inwoners Bandabou klagen over criminaliteit
Inwoners van Bandabou zijn de criminaliteit op het platteland beu. Namens hen heeft Erwin Koense een brief aan minister van Justitie David Dick en gezaghebber Lisa Dindial gestuurd over de inbraken en andere vormen van criminaliteit waar men mee te maken heeft. Ook gedeputeerde Anthony Godett kreeg een afschrift van de brief van Koense, die ook voorzitter is van handelsvakbond Boneco. Er is sprake van overvallen, drugshandel en illegaal wapenbezit, maar bovenal van inbraken en diefstal. Gasflessen worden ontvreemd, tot aan complete windmolens toe, en vee en honden worden gestolen. Volgens Koense geven slachtoffers diefstal allang niet meer aan bij de politie, omdat dat niets oplevert. Hij waarschuwt ervoor dat als er van overheidswege niets gebeurt, de kans groot is dat men voor eigen rechter gaat spelen om de eigendommen te beschermen.

Commissie in het leven geroepen voor veiligheid op scholen
De Eilandsregering heeft een commissie opgericht die zich bezig houdt met de veiligheid op scholen. In de commissie zitten vertegenwoordigers van diverse regerings- en non-gouvernmentele organisaties. Eén van de eerste besluiten van de commissie is dat de politie zonder waarschuwing vooraf scholen nauwgezet kan inspecteren. Ook heeft de commissie de korspchef van politie voorgesteld een speciaal team samen te stellen dat zich op de veiligheid op scholen richt. Dat team zou ook telefonisch direct bereikbaar moeten zijn voor scholen met een apart telefoonnummer.

De regering doet daarnaast een beroep op ouders om met hun schoolgaande kinderen te praten en hen te wijzen op de mogelijkheid dat de politie de school onaangekondigd binnen kan vallen en iedereen kan controleren.

Aqualectra en politie in actie tegen aftappen
Aqualectra en de politie hebben gisteren een inspectie uitgevoerd in de wijken Sint Jago en Zwaan en kwamen daarbij verschillende gevallen van het illegaal aftappen van water en stroom tegen. Het ging daarbij niet alleen om woningen maar ook om zaken als een snek en een kapsalon. De Vigilante meldt dat de laatste het haar van de klanten spoelde met illegaal verkregen water in een ruimte met airconditioning die op even illegaal verkregen stroom draaide. Particulieren en ondernemers die tegen de lamp liepen werden afgesloten en kregen daarnaast een fikse boete.