Paradise FM Nieuws van 5 februari

Croes: vertrouwensrelatie geschaad
De Arubaanse minister van Justitie Rudy Croes vindt dat de vertrouwensrelatie tussen Nederland en zijn eiland onherstelbaar is beschadigd. Dat blijkt uit een hangeschreven reactie aan de Vertegenwoordiger op Aruba (VNO). Croes heeft naar eigen zeggen ‘per ongeluk’ een vertrouwelijk weekrapport van de VNO in handen gekregen. Daarin zouden leugens en verdachtmakingen staan, waarbij Croes zelf ook zwart gemaakt wordt. In het stuk, zo blijkt uit een fragment dat het Antilliaans Dagblad afdrukt, wordt inderdaad gesproken over ‘het leugenachtig en opvliegende karakter van minister Croes. Ook wordt gemeld dat het gebruik van hakenkruizen tijdens de demonstratie was voorgesteld door de broer van de minister, Hendrik Croes, oud-minister van justitie en landsadvocaat. Hij zal de komende tijd meer op een ‘ramkoers’ richting Nederland gaan, staat in het rapport. Overigens werden er Davidsterren gebruikt en geen hakenkruizen. In het rapport wordt commentaar gegeven op de houding van diverse Arubaanse prominenten.

Cft: begroting moet strakker
Het Cft, het College Financieel Toezicht, vindt dat er nog aan de Curaçaose begroting voor 2009 moet worden gesleuteld. Op dit moment voldoet hij nog niet aan de criteria die in de Algemene Maatregel van Rijksbestuur staan. Voorzitter van het Cft Hans Weitenberg zegt dat de begroting ‘steviger en omvattender’ zal moeten zijn. Het Cft staat sceptisch tegenover de haalbaarheid van de plannen zoals ze nu op tafel liggen. Er moet een concreet actieplan komen vindt het Cft inclusief beheersopties wanneer de activiteiten mislukken. Ook moet over de voortgang regelmatig gerapporteerd worden aan de Eilandsraad en het Cft, aldus Weitenberg.

’Voor moord op Van Ierland 130.000 gulden’
Voor de moord op Giovanny van Ierland zou 130.000 gulden worden betaald, zo meldt de Vigilante. Tot de aanslag op de voormalige eigenaar van Campo Alegre zou door een groep Europese Nederlanders zijn beslist. Zij zouden op die manier hebben willen voorkomen dat Van Ierland zijn rechten op het openlucht bordeel zou terugkrijgen. In een gesprek met de Vigilante twee weken voor hij werd vermoord zou Van Ierland echter hebben gezegd dat hij geen interesse meer in Campo had, hoewel hij juridisch alleszins kans had om de zaak terug te krijgen. Desondanks sloot hij de mogelijkheid dat de huidige mannen achter Campo hem zouden vermoorden niet uit.
Gevaarlijke gaten in de weg
Door de overvloedige regenval van de laatste tijd zijn er weer veel gaten in de wegen gevallen. Dat leidt vaak tot gevaarlijke situaties en schade. Zo zorgde een groot gat aan de kant van de Jan Noorduynweg ter hoogte van de Juan Hatoweg dinsdagavond voor schade aan drie auto’s, die achter elkaar door het gat reden. Daarbij werden banden en velgen beschadigd.

Stageaires overvallen in Pietermaai Smal
Vier Nederlandse stageaires zijn afgelopen maandagavond overvallen in Pietermaai Smal ter hoogte van restaurant Mundo Bizarro. Twee gewapende mannen bedreigden de meisjes met hun vuurwapen en beroofden ze van hun bezittingen. De ontstelde meisjes werden na het incident opgevangen door buurtbewoners die alles hadden zien gebeuren. Eén van de slachtoffers verkeerde in shocktoestand. De vier hebben aangifte gedaan bij de politie.
Maarten de Jong van Wereldstage zegt in het Antilliaans Dagblad dat na een relatief rustige periode de criminalteit tegen stageaires weer flink toeneemt. Volgens De Jong heeft aangifte doen weinig zin omdat er toch niets wordt gedaan. Hij zegt al zeven jaar bezig te zijn om de problematiek aan te kaarten.