Paradise FM Nieuws van maandag 16 februari

Chávez kan aanblijven na 2013
Hugo Chávez kan voorlopig president van Venezuela blijven. Dat is de belangrijkste uitkomst van het referendum over een grondwetswijziging van gisteren.

Volgens de voorlopige uitslag die de kiesraad enkele uren na het sluiten van de stembussen vrijgaf, stemde 54,36 procent van de kiezers in met een aanpassing van vijf artikelen van de grondwet. Daardoor wordt de maximale ambtstermijn van vijf politieke posten, waaronder het presidentschap, opgeheven. Een vergelijkbaar voorstel was in 2007 nog afgewezen en opiniepeilingen hadden aangegeven dat voor- en tegenstanders dit keer gelijk opgingen.

De uitkomst maakt de weg vrij voor de herverkiezing van Chávez bij de volgende stembusgang, eind 2012. Onder de oude grondwet had de linkse president na zijn huidige termijn, die in januari 2013 afloopt, terug moeten treden.

Chávez prees de uitslag. „De waarheid en de waardigheid van het vaderland hebben gewonnen”, zei hij vanaf het balkon van het presidentiële paleis. Chávez' aanhangers reden luid claxonnerend door de straten van de hoofdstad Caracas. De eerste felicitatie kwam volgens Chávez van zijn grote leermeester, de Cubaanse ex-president Fidel Castro.

De oppositie heeft haar nederlaag inmiddels erkend. „Vandaag heeft Goliath gewonnen”, zei oppositieleider Leopoldo Lopez.

Controles bij sneks
In het afgelopen karnavalsweekend hebben politie en GGD bij 15 horeca-gelegenheden en 56 stands voedsel en drank gecontroleerd. Bij een Chinese snek werden kippenpoten aangetroffen met maden. De poten werden in beslaggenomen en vernietigd. In een ander geval werd sterke drank verkocht zonder de benodigde vergunning. De eveneens Chinese eigenaar werd beboet.

Gisteren vond het kinderkarnaval plaats, een mooi en kleurrijk evenement, zo blijkt ook uit de foto’s in de ochtendbladen. Wel vonden er diverse incidenten plaats; zo werden diverse mensen onwel als gevolg van de combinatie van alcoholgebruik en het warme weer. De politie hield verschillende mensen aan die in het bezit waren van drugs. Voor het eerst was de politiepatrouille op de fiets actief. Aanstaande zondag vindt de Gran Marcha plaats.

Drie gewonden bij verkeersongeluk
Bij een verkeersongeluk de afgelopen nacht zijn drie gewonden gevallen. Het ongeval gebeurde op de kruising Moontjeweg/EEG-weg. De botsing was zo heftig dat geen van de slachtoffers uit de twee auto’s kon worden gehaald. De brandweer moest er met zijn recue-unit aan te pas komen om de gewonden uit hun vernielde auto’s te redden. Zeker twee waren er ernstig aan toe en moesten met spoed in het ziekenhuis worden opgenomen. De wrakken van de auto’s werden met een kraan weggehaald om de kruising weer vrij te maken.

Vakbond CBV dreigt met acties
De vakbond van de werknemers in het ziekenhuis, CBV, dreigt met acties, nu er nog steeds geen duidelijkheid is over een salarisverhoging van het personeel. In december legden zo’n driehonderd medewerkers van het Sehos het werk neer. Het conflict draait erom dat medewerkers van sommige afdelingen, zoals de Intensive Care, en de Operatiekamers rond de kerstdagen toeslagen kregen op hun salaris vanwege schaarste op de arbeidsmarkt. De toeslag bedraagt 20 procent van het salaris en geldt voor zes maanden. Na protesten kregen ook de medewerkers van de poli twee maanden extra salaris, vanwege onderbezetting. Zij sprongen ook in bij de behandeling van patiënten die vanwege plaatsgebrek niet op de intensive care konden worden verpleegd. De overige personeelsleden vonden dat niet rechtvaardig en eisten ook een toelage van de directie. De rechter verbood de staking overigens.

De kwestie is nog steeds niet opgelost. Vakbond CBV heeft nu een brief aan de directie van het ziekenhuis gestuurd om een definitieve beslissing te eisen. Komt het antwoord er niet, dan volgt er wellicht een rechtzaak.