Paradise FM Nieuws van vrijdag 13 februari

Onderzoek: Criminaliteit Curaçaose vrouwen vooral gerelateerd aan drugshandel
Curaçaose vrouwen die zich bezighouden met criminaliteit zijn met name actief in de drugssmokkel naar Nederland. Daarnaast houden ze zich bezig met het witwassen van drugsgeld en het smokkelen van verdovende middelen in de gevangenis. Opvallend detail. De vrouwen zijn over het algemeen ouder dan de criminele mannen.

Dat blijkt uit een verkennend onderzoek ‘Mamma's en bolita's' van de Groningse rechtenstudente Femke Clement naar de relatie tussen vrouwen en criminaliteit op Curaçao.

Volgens Clement kiest een deel van die vrouwen voor de drugssmokkel om snel aan veel geld te komen dat ze uitgeven aan luxe artikelen. Een andere groep vrouwen kiest voor de criminaliteit in een poging te ontsnappen aan de armoede, zo constateert Clement.

Rosemarie Sling werkt bij de reclassering op Curaçao en bevestigt de conclusies van Clement. "Drugsdelicten zijn jarenlang de manier om aan geld te komen. Het bekend op Curaçao dat vrouwen zich daarmee bezighouden."

De gevolgen hiervan voor de kinderen zijn volgens Sling erg groot. "Als de moeder wegvalt, is dat desastreus. Het werkt normverlaging, verwaarlozing, schooluitval en het plegen van seksuele delicten in de hand. Er is simpelweg niet meer genoeg gezag voor die kinderen."

De scriptie van Clement zou volgens Sling moeten aanzetten tot nieuw onderzoek waarin nauwkeurig wordt gekeken naar de problemen achter de drugswereld en de reden waarom vrouwen kiezen voor deze wereld.

Verdachte overval aangehouden
Eén van de verdachten van de overval op een minimarket in Buena Vista op 30 december, blijkt op Bonaire te zijn aangehouden en overgebracht naar Curaçao. Het was de overval waarvan de beelden die gemaakt werden met beveiligingscamera’s werden uitgezonden op televisie. Naar de politie nu bekendgemaakt werd de 18-jarige jongen al op 5 februari gearresteerd. De politie is zeer tevreden over de medewerking van pers en publiek zowel op Curaçao als Bonaire die geleid heeft tot diverse tips. Gehoopt wordt dat er nog meer tips binnenkomen, zodat ook de overige overvallers snel kunnen worden gepakt.

Forse aanklacht tegen Laveist
De Sintmaartense gedeputeerde Louie Laveist wordt verdacht van een vijftal overtredingen, zo blijkt uit de dagvaarding. De rechtzaak tegen Laveist werd eergisteren uitgesteld. De gedeputeerde, die zichzelf momenteel ‘inactief’ heeft verklaard, wordt onder meer verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte en ambtelijke omkoping. Zo zou hij geprobeerd hebben financieringsorganisatie AMFO ruim 22.000 gulden afhandig te maken door wat genoemd wordt ‘listige kunstgrepen en een samenweefsel van verdichtsels’. Ook zou hij zich hebben omkopen door de firma Bemal Enterprises, die de inrichting van een nieuw gouvernementsgenouw kreeg toegewezen. In ruil daarvoor zou Laveist 10.000 dollar hebben ontvangen en een reis naar Canada. Ook zou hij voor een vergunning aan een ander bedrijf 6.000 gulden hebben ontvangen.
De rechtzaak wordt op 8 april hervat.

Jongerenbrigade gaat tijdens karnaval surveilleren
Minister van Justitie David Dick heeft gisteren in Fort Amsterdam een tiental jongeren ontvangen die deel uitmaken van de Brigada di Seguridad i Formashon. Dat is een brigade van in totaal 50 jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar, die tijdens het karnaval de veiligheid van kinderen in de gaten zullen houden. De brigade is een initiatief van de Fundashon Bos di Hubentut, de stichting Stem van de Jeugd. De aanleiding tot de vorming van de brigade was de dood in 2004 van een kind dat onder een praalwagen terechtkwam tijdens de Marcha di Seú en overleed.

De jongeren werken samen met politie, brandweer en VKC en krijgen ook fysieke en mentale trainingen. Minister Dick zei onder de indruk te zijn van de inzet van de deelnemers aan de brigade. Hij zal nagaan hoe de organisatie ook vanuit justitie kan worden ondersteund.