Rosaria hekelt lakse houding Den Haag voor verbetering imago Antillen

Bron: Willemstad Netwerk

Voor staatssecretaris van Financiën Alex Rosaria, die al jaren bezig is om de naam van de Antillen te zuiveren en te laten schrappen van zwarte lijsten, loopt Nederland zich internationaal bepaald niet het vuur uit de sloffen. Rosaria meent dat er de laatste drie jaar sinds hij staatssecretaris is vrijwel niets veranderd is in de steun van Nederland om de Antillen af te helpen van het imago een goedkoop belastingparadijs te zijn.

Tijdens het jongste bezoek van zijn Nederlandse collega Jan Kees de Jager aan de Antillen - half januari – was weer tussen de regels door een zekere terughoudendheid te proeven aan Nederlandse zijde. Die verklaarde toen dat Nederland hier weinig aan kan doen, maar dat overtuigde Rosaria niet. Daarom is hij al op pad gegaan met een Plan B voor zijn doelen door zelf naar de Europese Unie te stappen: "Wij hebben direct met de EU gesproken: met de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en met de Isle of Man. Ook hebben we bilateraal wat gedaan zodat we niet meer op de zwarte lijst staan van Spanje, België en Mexico."

Het imago van de Antillen is volgens de staatssecretaris vaak gebaseerd op verouderde informatie. "We hebben niet genoeg gedaan om ons te vermarkten, om te verkopen wat de Nederlandse Antillen wel en niet is." Hij wil in de toekomst een alliantie gaan vormen met Isle of Man, Guernsey, Jersey, Bermuda en Aruba: "Niet alleen om van de zwarte lijst af te komen maar ook om verder samen te werken aan onze marketing."

Rosaria irriteert zich aan de onduidelijke regels die de OESO hanteert om van het imago van belastingparadijs af te komen: "De OESO is nooit met transparante regels gekomen, waardoor we niet weten of we voldoen aan wat een belastingparadijs is. Wij zijn het eens met Barack Obama dat die moeten worden tegengewerkt. Wij zijn geen belastingparadijs." De Jager zegt te zullen doen wat in zijn vermogen ligt.