Transportminister Aruba hekelt KLM-besluit vluchten te staken

Bron: ANP

De Arubaanse minister van Toerisme en Transport, Edison Briesen, voelt zich ,,in zijn hemd gezet'' door de beslissing van de KLM om Aruba per maart niet meer aan te doen. Briesen zei dat de KLM dit jaar nog van plan was te vieren dat de luchtvaartmaatschappij al 75 jaar op Aruba en de Antillen vliegt.

,,Samen hebben we met het bedrijf diverse Europese markten onderzocht en er veel in geïnvesteerd, maar we voelen ons in de steek gelaten'', aldus Briesen. ,,Terwijl Aruba altijd werd beschouwd als een meer gewaardeerd product dan de Antillen. Vandaar dat voor een ticket naar Aruba 90 euro meer werd gevraagd. We weten dat KLM diensten moet schrappen maar hebben ze nu Aruba gekozen omdat ze dat alfabetisch willen aanpakken? Het echte motief is ons een raadsel.''

Volgens de Arubaanse luchtvaartautoriteiten valt door de afzegging van KLM een derde van de capaciteit tussen Nederland en Aruba weg, ondanks de aanvullende vluchten die Martinair heeft toegezegd. Door de maatregel krijgt de luchthaven Reina Beatrix dit jaar 1,2 miljoen euro minder inkomsten. Aruba profiteert de laatste tijd wel van meer chartervluchten uit Groot-Brittannië, Italië en Zweden.

De KLM maakte gisteren bekend de route van Amsterdam naar Aruba voortaan geheel over te laten aan haar kersverse dochter Martinair. Volgens KLM stond de winstgevendheid van de lijn naar Aruba al enige tijd onder druk. Passagiers die al een vlucht naar Aruba hebben geboekt bij KLM, worden omgeboekt.