Venezuela weert vliegtuigen uit Aruba en Curaçao

bron: ANP

ORANJESTAD (ANP) - De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft de landingsrechten van Arubaanse en Antilliaanse luchtvaartmaatschappijen ingetrokken. Dat heeft de Arubaanse minister van Toerisme en Transport Edison Briesen dinsdag (lokale tijd) bevestigd.

Enkele Arubaanse reizigers wachten nog in Venezuela om opgehaald te worden. Het motief is volgens Briesen niet door Venezuela bekendgemaakt. ,,Op straat horen we dat Chávez niet meer wil dat ze hier voor dollars komen.'' De afgelopen jaren kwamen veel Venezolanen naar de eilanden om hun valuta in dollars om te zetten. Sinds wisselen in Venezuela strafbaar is, heeft dat geleid tot het ontstaan van een zwarte markt die woekerprijzen hanteert.

Via de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Caracas wordt nu achterhaald wat de officiële reden is, aldus minister Briesen. Ook Panama heeft te kampen met het verbod van Chávez.

Volgens Peter Steinmetz, directeur van de Arubaanse luchthaven Reina Beatrix, mogen vervoerders die officiële lijnvluchten uitvoeren nog wel vluchten verzorgen. De Arubaanse luchtvaartmaatschappij Tiara Air die bijna dagelijks vliegt op het land, lukt het echter niet om aan een vaste vergunning te komen. ,,Tot nu toe vroegen ze wekelijks de vergunning aan voor de charters'', aldus Steinmetz. Het Antilliaanse Dutch Antilles Express (DAE) krijgt al sinds januari geen toestemming voor charters naar Venezuela.