"Wat de WIC kwam halen en wat ze kwamen brengen"


Jacob Gelt Dekker in gesprek met René Roodheuvel (4'53'')

Het Musuem Kura Hulanda en de Stichting Monumenten van de West-Indische Compagnie (MOWIC) organiseren vanaf vandaag, 12 januari een 4-daagse conferentie over de West-Indische Compagnie onder de noemer: "wat ze kwamen halen en wat ze kwamen brengen". De lezingen, filmvoorstellingen en excursies zijn gratis toegankelijk en zitten al helemaal volgeboekt. Het is de eerste keer dat er zo'n groots opgezette conferentie over de WIC wordt gehouden.

Eén van de initiatiefnemers is Jacob Gelt Dekker van het hotel Kura Hulanda en het gelijknamige slavernij-museum. Hij zit ook in de Raad van Toezicht van de stichting MOWIC, die zo'n 10 jaar geleden werd opgericht om monumenten van de WIC te behouden en restaureren. Het eerste grote project was Fort Oranje in het Braziliaanse Recife met subsidie van het ministerie van Buitenlandse zaken.

In feite is MOWIC nu op zoek naar een nieuw groot project en Gelt Dekker heeft de conferentie belegd om daarvoor een 'draagvlak' te vinden. Curaçao is immers "het centrum, de hoofdstad van de WIC geweest" en op het eiland is veel..........................-------------------------------------------------------------------