Zware regenval boven Curaçao

bron: Meteo Nederlandse Antillen

Een storing in de onderste luchtlagen bevond zich op zaterdag 31 januari in de nabijheid van de Benedenwindse Eilanden en strekte zich uit in de richting van Puerto Rico. Dit systeem verplaatste zich maar langzaam en veroorzaakte gedurende die ochtend een geleidelijke toename in bewolking en buienactiviteit. Satellietfoto’s en radarbeelden toonden aan dat deze activiteit zich zowel ten noorden als ten zuiden van onze eilanden bevond.

In de loop van de namiddag ontwikkelde zich in snel tempo een vrij groot gebied met verhoogde buienactiviteit vlak ten noorden van alle drie eilanden. Hierbij bevonden de zwaarste buien zich ten noordoosten van Curaçao. Bovendien kwam in deze buien ook onweer voor, wat niet gebruikelijk is voor januari. Aangezien deze zware onweersbuien zich langzaam verplaatsten, viel er hierdoor op diverse delen van voornamelijk Curaçao een grote hoeveelheid regen (San Juan, 54.4 mm, Soto, 41.3 mm, Hato 38.7 mm, Dominguito, 56 mm en Van Engelen, 40.7 mm).

De zwaarste regen viel echter in de omgeving van Otrobanda (Aqualectra: 86.3 mm). Aangezien zo’n grote hoeveelheid regenwater in korte tijd viel, kwam er plaatselijk wateroverlast voor. Aangezien deze zware regen van 31 januari na 8 uur ’s morgens viel, geldt deze voor februari. Deze hoeveelheid regen op één dag is een nieuw record voor februari. Het oude record werd in 1981 op Hato gevestigd en bedroeg toen 36.4 mm.