Deux Tricolores - 'Oorlog op Oostpunt'


In een groot eindoffensief schakelde de coalitie van Franse, Amerikaanse en Nederlandse mariniers afgelopen week in alle vroegte de rebellerende partijen van het fictieve land ‘Sambo’ uit. Hiermee kwam de internationale amfibische oefening Deux Tricolores ten einde. Deze oefening werd gehouden met Amerikaanse, Franse, Nederlandse en Arubaanse miliciens op Oostpunt in Curaçao.

Zichtbaar vermoeid verzamelden de mariniers zich in de lagune Awi di Oostpunt op Oostpunt en maakten zich klaar voor hun amfibische terugtrekking met de Boston Whalers van de bootgroep en de Franse PUMA helikopter. Drie dagen lang verplaatsten de Nederlandse, Franse en Amerikaanse troepen zich over het ruwe terrein, dat door landeigenaar Willy Maal speciaal voor deze oefening beschikbaar is gesteld. Het einddoel is bereikt: na de tactische aanval is de vijand verslagen en de rust hersteld.

Gezamenlijk oefenen
De stafofficier amfibische landoperaties, majoor der mariniers Roland Melis, blikt tevreden terug: “Onze doelstelling was om gezamenlijk een grote oefening te plannen en uit te voeren. Aan die doelstelling hebben we voldaan.” In kleine groepjes moesten de mariniers zelfstandig operaties uitvoeren, waarbij vijandelijk vuur en hinderlagen tot de realiteit behoorden.

Onbegaanbaar ‘oerwoud’
De vele regenbuien zorgden voor uitdagingen, vooral op het gebied van materieel en bevoorrading. “De mannen hadden het niet bepaald makkelijk in het veld”, zegt Melis. “Het terrein leek wel veranderd in een onbegaanbaar ‘oerwoud’. De voertuigen zaten geregeld vast in de modder. Dat zorgde voor een moeizame bevoorrading. Toch bewezen de mariniers over de juiste militaire vaardigheden en mentale hardheid te beschikken om onder deze omstandigheden te opereren", aldus Melis.