Seng Nin Fai Lok!

Seng Nin Fai Lok! En dat betekent 'Gelukkig nieuwjaar' in het Chinees.

De Chinese gemeenschap vierde afgelopen weekend en de komende vijftien dagen hun oud en nieuwjaarsfeest. Nice to know, is dat de Chinezen een stuk verder zijn dan wij, namelijk in het jaar 4708, en dat wordt het jaar van het Konijn en het Metaal. De Chinese kalender is gebaseerd op de maan en een jaartje duurt dus wat korter dan bij ons. Vandaar hun voorsprong in telling.

Ruim 1200 Chinesen wonen er op Curaçao en vierden afgelopen weekend oud en nieuw. Dat lijkt niet veel, maar toch valt deze gemeenschap op hier in Curaçao. Dat heeft te maken met hun economische vitaliteit: veel, heel veel snèks en toko’s op het eiland worden door hen gerund.

De meeste Chinezen komen uit Kanton en zijn hier gekomen via de boot uit Hong Kong. Een grote groep kwam vanaf het begin van de 20e eeuw. Aan de ene kant om hongersnood, overstormingen en politieke onrust in china te ontlopen, aan de andere kant omdat er door de opkomende olieindustrie, zo rond 1915 erg veel werk was in Venezuela. Veel van hen maakten een stop op Curaçao en besloten te blijven.

Hoewel Chinezen zonder uitzondering allemaal Papiaments spreken, leeft het gevoel bij veel Curaçaoënaars dat ze niet integreren in de maatschappij. Ik kan je echter verzekeren dat dat niet waar is. In veel gezinnen wordt geen Kantonees meer gesproken, maar uitsluitend Papiaments. Een enkeling spreekt ook Nederlands. De jonge mensen dansen salsa en merengue. Maar chinezen zijn vooral harde werkers, economisch zeer actief.

Cultureel en sociaal is de groep toch erg naar binnen gericht. Men trouwt ook binnen de groep. Vorig jaar kwam de gemeenschap voor het eerst echt in het nieuws toen ze protesteerden tegen de vele overvallen op hun sneks en toko’s. Toen werd al gezegd, dat dat opmerkelijk was, want Chinezen staan niet bekend om hun op de barricade-klimmende kwaliteiten.

China heeft ondertussen interesse gekregen in zakelijk Curaçao. Onlangs was de Chinese ambassadeur, Zhang Jun uit Nederland hier te gast en is gesproken over een permanente vertegenwoordiging van China op Curaçao.

En dat heeft te maken met de groeiende Chinese interesse in de Latijns- en Zuid-Amerikaanse markt. Curacao profileert zich internationaal nadrukkelijk als hub voor investeerders, dankzij een goede financiële off-shore sector en kennis van de Caribische regio.

Anouska Nzume in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'36")