Curaçao schrikt op van Atrako's

Roofovervallen zijn het gesprek van de dag op Curaçao. Het gevoel bij de mensen en de discussies op sociale media, zoals Facebook, spreekt boekdelen: het loopt de spuigaten uit! Afgelopen zondag was het weer raak. Een zeer gewelddadige overval in het anders zo rustige vissersdorpje Boka St. Michiel, even ten zuidwesten van Willemstad.

De overvallers waren zaterdagavond al langsgeweest en hadden verschillende zaken, zoals flatscreens en telefoons meegenomen. Maar kwamen de avond erop, zondagavond, weer terug om de rest mee te nemen.

De bewoners, een Nederlands echtpaar, dat hier al meer dan 20 jaar woont, waren zaterdag, tijdens de eerste inbraak nog in Nederland en kwamen zondag net thuis toen dezelfde inbrekers opnieuw in de woonkamer stonden.

Een bloedstollende gevecht begon, waarbij Pieter en Marion van der Burgh, met een koevoet werden bewerkt. Pieter was vrijwel meteen buiten kennis, Marion werd opgesloten in de badkamer. Beiden liepen ernstig oog- en hoofdletsel op, maar maken het nu weer goed.

De politie heeft veel vingerafdrukken kunnen veiligstellen. De daders spraken Engels en geen Papiaments of Nederlands. Komen vrijwel zeker uit Jamaica. Jamaicaanse daders hebben ook een twijfelachtige reputatie van geweldadige overvallen hier op Curaçao.

De politiek heeft inmiddels gereageerd. Althans de oppositiepartijen. Het gevoel van onveiligheid is blijkbaar nog niet geland bij politici die het voor het zeggen hebben. De oproep van de anderen is duidelijk: regering doe er wat aan!!

Twee politieke partijen hebben de minister van Justitie om opheldering gevraagd maar de man is onvindbaar.

Er is een tendens op Curaçao om in tijden van nood, je snor te drukken. Deze regering regisseert de pers en bepaalt zelf wat er geschreven moet worden. Onverwachte zaken of zaken die gevoelig liggen, zoals zware criminaliteit, worden buiten de agenda gehouden en dan is het een kwestie van de telefoon niet opnemen, niet thuis zijn of het heel erg druk hebben om de pers te ontlopen.

De minister van Justitie op Curacao heeft het heel erg druk. De vraag is alleen: waarmee?

Fouad Sidali in gesprek met Antillencorrespondent (5'30")