Paniek op Aruba

Paniek op Aruba. Het eiland staat opnieuw in de schijnwerpers door een vermissing van een jonge blonde Amerikaanse vrouw. De 35-jarige Robyn Gardner (foto rechts) is sinds 2 augustus niet meer gesignaleerd na een snorkeltrip bij het strand van Baby Beach. De zee daar staat bekend als zeer gevaarlijk vanwege de stroming.

Haar vakantiepartner Gary Giordano (foto links) was de laatste met wie ze is gezien. De twee ontmoetten elkaar een aantal maanden geleden via de dating site Match.com. De politie is na de vermissing meteen een grote zoekactie begonnen, maar staakte deze na 4 dagen, afgelopen zaterdag. Ze is dus nog niet gevonden.

Geen misdrijf
Officieel is er nog geen sprake van een misdrijf. En is er dus ook geen verdachte. Maar haar vakantiepartner, Gary Giordano is wel aangehouden nadat er tegenstrijdigheden in zijn verklaring werden gevonden. Hij was bij Robyn gedurende die fatale snorkeltrip.

Gary heeft na zijn verklaring een beroep gedaan op zijn zwijgrecht en dus zal Justitie op een andere manier de waarheid moeten achterhalen om te voorkomen dat Gary dit weekend gewoon weer op vrije voeten komt.

Overigens houdt de politie nog steeds rekening met een gewone verdrinksdood. En dat is niet voor niets. Alle major American Networks zijn neergestreken op Aruba om een mogelijk tweede Natalee Holloway zaak te gaan verslaan.

Nachtmerrie
Voor Aruba is dat een nachtmerriescenario. Het eiland is voor zijn inkomsten geheel afhankelijk van Amerikaans toerisme. De zaak Holloway zorgde destijds voor een aanzienlijke vermindering van het aantal toeristen en dus inkomsten. En dat willen de Arubanen nu ten alle tijde voorkomen.

Een verdrinkingsdood of een verdwijningszaak na relationale problemen, met een Amerikaanse partner komt Aruba niet slecht uit. Op een tweede Joran van der Sloot zit namelijk niemand te wachten.

Amerikaanse toerist
Maar of de Amerikaanse toerist dat allemaal begrijpt is geheel afhankelijk van de manier waarop de massaal neergestreken Amerikaanse media dit gaan verslaan.

Het Natalee Holloway Resource Centre is nu ingeschakeld door de familie en zolang er parallelen worden getrokken tussen deze zaak en de vermissing van Natalee in 2005, zal – zo weet ook Aruba – de Amerikaanse toerist wellicht andere bestemmingen gaan kiezen.

Dionne Pool in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'59")

Populaire posts