Politie Curaçao in de fout

De hulpverleners van Curaçao hebben het helemaal gehad met de politie. Keer op keer worden zedendelicten en zaken van huiselijk geweld niet onderzocht en aangiftes daarvan niet opgenomen.

Afgelopen zondag eindigde dit in een dramatische afloop, toen de 28-jarige Nihaila Girigorie door haar stalkende man mét straatverbod achterna werd gezeten, opgejaagd en uiteindelijk doodgestoken.

Het slachtoffer had tientallen aangiftes gedaan, ....gemeld dat hij haar met de dood bedreigde, maar tot aan zondag deed de politie helemaal niets met die informatie. Ook niet nadat de hulpverlening zich ermee bemoeide.

Stelselmatig
Volgens hulpverleners worden vooral vrouwen die aangifte doen van huiselijk geweld of zelfs zedendelicten stelselmatig naar huis gestuurd met de mededeling dat je het er zelf wel naar gemaakt zal hebben.

Voorbeeld: De stalkende man van Nihaila had vorige week alle kleren van haar en haar kind meegenomen en verbrand. Toen zij aangifte wilde doen, werd haar gezegd dat ze in gemeenschap van goederen was getrouwd, dus: het waren ook zijn kleren, en daar mag je mee doen wat je wilt.

Toen ze zei dat haar echtgenoot een straatverbod had en niet in haar buurt mocht komen, werd gezegd dat zij zelf ook wel eens contact had gelegd met haar man, dus waarom zou de politie nu ingrijpen....

Wake
En nu is de emmer dus vol, voor de hulpverleners! Vanavond gaan zij massaal een wake houden op het Brionplein in het centrum van Willemstad. Ze vragen daarmee expliciet aandacht voor de slachtoffers van huiselijk geweld, maar ook aandacht van de politiek voor het gedrag van de politie. De maat is vol.

Morgenavond zal de wake herhaald worden en vrijdag zal er een grotere manifestatie zijn, maar daarvan zijn nog geen details vrijgekomen: hHet is de hulpverleners menens.

Relationeel geweld is een vorm van criminaliteit en dat moet de heren politieagenten en beleidsmakers eindelijk eens gaan beseffen, zo is de boodschap...

Dodelijk
Het probleem van huishoudelijk geweld in Curacao is groot. De afgelopen jaren hebben zich verschillende drama’s met dodelijke afloop voorgedaan op het eiland. Telkens wordt er gewezen in de richting van Politie en Justitie die te weinig zouden ondernemen.

Nog niet zo lang geleden kreeg een geschorste politieagent zijn dienstwapen terug, waarmee hij linea recta naar het werk van zijn vrouw reed en haar en zichzelf doodschoot. Het wapen was hem ontnomen vanwege zijn relationele problemen.

Eén op drie
Volgens de hulpverleners telt het Caribisch gebied één van de hoogste cijfers van huiselijk geweld ter wereld: één op de drie vrouwen heeft ermee te maken. Eenduidige oorzaken zijn voor dit complex probleem niet aan te wijzen.

Armoede, slecht onderwijs zijn onderzochte en bekende factoren.

Maar ook onze macho cultuur is debet aan hoe mannen en vrouwen met elkaar omgaan. En welke rol zij beiden vervullen in het gezin.

De afwezigheid - in alle opzichten - van de man in het gezin, en de vele éénouder gezinnen - standaard op Curaçao - zijn volgens onderzoekers bekende risicofactoren voor huishoudelijk geweld.

Funda Mühje in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'47")

Populaire posts