Aruba krijgt 60 dagen extra

Woensdagmiddag is de voorlopige hechtenis van Gary Giordano met zestig dagen verlengd. De rechter-commissaris op Aruba ziet genoeg zwaarwegende redenen om Gary nog eens twee maanden vast te houden.

Gary is de 50-jarige reisgenoot van de vermiste Robyn Gardner. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning/verdrinking van de Amerikaanse. Robyn verdween na een snorkeltrip in Aruba eerder deze maand op 2 augustus.

Circumstantial
De vraag welke zwaarwegende redenen er zijn moeten 'circumstantial' zijn. Want zolang er geen lichaam is en de doodsoorzaak dus ook niet kan worden vastgesteld is ook niet duidelijk welk misdrijf je Giordano in de schoenen gaat schuiven. Er zullen dan toch getuigen moeten opstaan die met de hand op het hart de Amerikaan kunnen linken aan de laatste minuten van metgezel Gardner.

Vooralsnog blijft het dus speculeren en kan alleen maar gezegd worden de de rechter-commissaris mee gaat in het scenario van het OM, dat Giordano verdachte is...

Fabeltjes
De vele verhalen die momenteel de ronde doen in vooral de Amerikaanse media als zouden er bloedsporen zijn aangetroffen de hals van Giordano, worden door advocaat-generaal Taco Stein naar het rijk der fabelen verwezen. Er zijn tegenstrijdigheden in de verklaring van Giordano en hij heeft via zijn moeder 1,5 miljoen dollar willen cashen van de reisverzekering van Gardner. Meer weten we niet.

De zestig dagen betekenen een enorme opluchting voor Aruba. Na de zaak Nathalee Holloway lieten ze verdachte Joran van der Sloot ook al lopen. Een tweede maal zou een verkeerd signaal zijn naar Amerika. Voor veel Arubanen zijn dat zwaarwegende argumenten om Giordano vast te houden. Maar dat heeft de rechter-commissaris waarschijnlijk niet meegewogen in zijn 60-dagen besluit.

Funda Müjde in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (5'13")

Populaire posts