Donner pakt Curaçao niet aan

Minister Piet Hein Donner voor Koninkrijksrelaties moest gisteren in de Tweede Kamer melden hoe hij de bestuurlijke chaos op Curaçao gaat aanpakken. De Tweede Kamer heeft het helemaal gehad met de onophoudelijke berichtenstroom over corruptie, banden met de maffia en ministers die nooit hadden mogen worden aangesteld.

Na het bezoek van vorige week van de fractievoorzitters aan de Antilliaanse eilanden schreeuwt politiek Den Haag om nu eindelijk eens in te grijpen.

Maar ze schreeuwen tevergeefs. Donner gaat niets doen. Althans hij blijft volhouden dat het niet aan de Tweede Kamer is om te debatteren over de integriteit van ministers op Curaçao. Die taak is voorbehouden aan het parlement op het eiland.

Officieel bezoek
Vrijdag reist Donner af naar de Antillen . Hij begeleidt koningin Beatrix en haar gevolg. Het gaat om een officieel bezoek naar alle zes eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Ook prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn van de partij.

Naar het zich laat aanzien zal Beatrix op Bonaire geconfronteerd gaan worden met een demonstratie. Een herhaling van vorige week toen er gedemonstreerd werd tijdens het bezoek van de fractievoorzitters, maar nu dus gericht tegen de vorstin.

Broeien
Op Curacao broeit het ook, maar onduidelijk is of er acties komen. Probleem voor de potentiele demonstranten is, dat zij al vertegenwoordigd zijn door hun regeringspartij en ja, waarom zou je demonstreren als je eigen regering een boodschap persoonlijk over kan brengen aan Beatrix?

Als er gedemonstreerd wordt dan zou het wellicht de SP variant van Kamerlid Ronald van Raak zijn. Die vindt namelijk dat Beatrix alle eilanden kan bezoeken, behalve Curaçao. Beatrix moet uit protest het eiland mijden.....

Onvrede
Ook op de Bovenwindse eilanden heerst onvrede. Vorige week werden de fractievoorzitters van de Tweede Kamer tijdens hun bezoek geconfronteerd met protesten op Saba en Sint Eustatius, maar de koningin kan daar gerust langs komen. Ze is daar mateloos populair.

Donner heeft aan het begin van het debat gisteren vrij expliciet toegegeven dat er voor de BES-eilanden fouten zijn gemaakt bij de staatkundige vernieuwing. Volgens hem zijn de gevolgen van de vernieuwing onderschat . En dat is de boodschap die de koningin wellicht vaker dan zij lief is, mee gaat krijgen tijdens haar bezoek.

Anousha Nzume in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'35")

Populaire posts