Dat maken we zelf wel uit!

Anderhalve week geleden presenteerde de commissie-Rosenmöller op Curaçao het rapport onder de titel 'Doe het zelf'. Beter had Paul het niet kunnen verwoorden, want of we hier iets zelf doen, maken we zelf wel uit!

En zo was iedereen getuige van een bijna Chaviaans optreden van premier Gerrit Schotte in het parlement. In een drie uur durend betoog van 49 kantjes, veegde de minister-president de vloer aan met de commissie Rosenmöller en zijn opdrachtgever Piet Hein Donner.

In plaats van de integriteitsbeschuldigingen door een onafhankelijke onderzoekscommissie te laten onderzoeken, gaf Schotte er de voorkeur om als slager zijn eigen vlees te keuren.

,,Het rapport van de commissie-Rosenmöller is een aanslag op de democratie van Curaçao, is ontstaan door illegaal handelen en daarom onacceptabel''. Zo luidt een van de zes moties die door het parlement van Curaçao, de Staten, na deze marathonzitting in de nacht van dinsdag op woensdag aannam.

Curacao legt het rapport van Rosenmoller dus naast zich neer en beschuldigt Nederland van het uitvoeren van haar eigen agenda. En die is: het ten val brengen van zijn kabinet. De overtuiging bij de regering en haar achterban is dat Nederland liever zaken doet met de oude PAR-kliek (de vorige regering).

De bal ligt dus nu weer bij Nederland. Donner heeft eerder al aangegeven dat ingrijpen in het bestuur tot de mogelijkheden behoort wanneer Curaçao geen verder onderzoek wil. En mocht Donner woord houden dan zijn de rapen gaar. De gevolmachtigd minister van Curacao in Den Haag heeft al gezegd dat een tweede 30 mei in het verschiet ligt. De eerste 30 mei, in 1969, legde Willemstad in de as

Zover zal het niet komen. Donner is echt de laatste Nederlander die in wil grijpen op Curaçao. De soep isnu nog wat heet, maar als die afgekoeld is, zal Donner hem onder toeziend oog van de Tweede Kamer, netjes eten....

Schotte kan gerust en opgelucht adem halen.

Antillencorrespondent Dick Drayer (9'02")