Koningin blijft geen 25 jaar...

Koningin Beatrix, kroonprins Willem Alexander en prinses Máxima zijn vrijdag begonnen aan een 10-daags bezoek aan de voormalig Antilliaanse eilanden in het Koninkrijk. Algemeen wordt aangenomen dat dit een soort afscheidsbezoek is voordat Beatrix de troon zal overdragen aan Willem Alexander. Maar de Rijksvoorlichtingsdienst benadrukt, dat dit echt niet waar is.

Ze zal op alle eilanden speciale projecten, scholen en goede doelen organisaties bezoeken. Wie het programma goed doorneemt ziet dat het bijna allemaal bezoeken zijn aan clubjes waar de koningin in het verleden al iets mee gehad heeft. Ze komt de vooruitgang dus bekijken.

Reguliere vlucht
Voordat dit allemaal begon, arriveerde het koninklijk gezelschap met een reguliere vlucht van de KLM. Hoe reist een koningin met haar gevolg naar het uiteinde van haar Koninkrijk, 9000 km verderop? Geen regeringsvliegtuig, geen Koninklijke Marine, maar net als iedereen: Neerlands blauwe trots: de KLM. De 747 leent zich dan ook uitstekend voor dit soort reisjes, want je kunt het hele bovendek huren.

Op een gegeven moment ging het nieuws dat zij aan boord was als een lopend vuurtje door de economy class. Een aantal passagiers had net voor vertrek een geblindeerde auto zien aan komen rijden. En het Koninklijke drietal kwam toen aan boord….

Commotie
Haar eerste dag, donderdag, was nog privé. En tot ieders verbazing liep ze een juwelierszaak binnen, met de toepasselijke naam Queens, en kocht daar – naar verluidt – twee ringen. Onder de Arubaanse toeschouwers ontstond vervolgens commotie, want de winkels in die straat waren niet versierd met vlaggetjes of anderszins in het oranje gestoken. En dat werd met rode kaken ervaren....

Beatrix is mateloos populair op Aruba en ook op de andere Antilliaanse eilanden. Ze overbrugt met die populariteit de tegenstellingen die er hier heersen. De onrust zou zomaar op de achtergrond kunnen verdwijnen, door haar rol als moeder van het Koninkrijk te laten gelden. Maar wees niet ongerust, als ze straks weg is, gaan het hier gewoon weer door met ruzie…

Verhaal aparte
Aruba is wel een verhaal apart. Het eiland is al 25 jaar een autonoom land binnen het Koninkrijk, met haar status aparte. En je ziet – in tegenstelling tot de andere eilanden -die pas net beginnen - dat Aruba volwassen is geworden. De huidige regering van Mike Eman is een nieuwe weg ingeslagen, waarbij samenwerking het speerpunt is.

De andere eilanden en dan vooral Curaçao zijn nog ver weg van deze volwassenheid. Daar is afzetten tegen het moederland een vuistregel. Veel mensen hier hopen dat het voor Curaçao niet ook 25 jaar duurt, voordat iemand op het idee komt dat samenwerking meer oplevert dan ruzie zoeken.

Want zolang kan de vorstin niet in de West blijven..........

Anousha Nzume in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (6'19")

Populaire posts