Saba en honkbal beleven primeur

Wat is de overeenkomst tussen Honkbal en Saba? Ik houd u niet langer in spanning. Beiden beleefden voor het eerst in hun geschiedenis 'een grand finale'.

De Nederlandse honkbalploeg schreef afgelopen weekend geschiedenis met het behalen van de wereldtitel. Zaterdag won het team haar eerste WK-titel ooit. Minister Jansen op Curaçao vond dat de wereldbeker Curaçao toebehoort. Zij zouden volgens hem ook kampioen zijn geworden zonder de “witte Nederlanders”.

Saba, het eens zo rustige eilandje op de Bovenwinden kende dit weekend haar eerste echte protestdemonstratie. Het kleinste eiland binnen het Koninkrijk kent een ongelovelijke inflatie sinds ze onderdeel zijn van het Nederlandse staatsbestel. Een bruin brood kost bij de bakker ruim 3 dollar. Daarnaast vragen de Sabanen zich openlijk af of ze nog wel bij Nederland horen, want Den Haag laat zich maar mondjesmaat horen.

Laat dat geen twee keer gezegd worden, want de Haagse fractieleiders in de Tweede Kamer staan prompt voor je neus en worden daarmee ook nog eens op de feiten gedrukt.

Dat dat op Saba wel te behappen is, zullen ze proefondervindelijk ondervinden bij aankomst op Curaçao, dinsdag. Werden ze op Statia al niet onthaald door de lokale politiek, op Curaçao zal de ontvangst omgekeerd evenredig zijn aan de temperatuur.

En dat is geen primeur!

Anousha Nzume in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (6'15")

Populaire posts