Albert Heijn let niet op de kleintjes van Bonaire

Wie er ooit aan getwijfeld heeft, kan er deze week niet meer omheen: Bonaire is daadwerkelijk onderdeel geworden van het Nederlandse staatsbestel. De 'kleine' oorlog tussen franchisers in Nederland en Albert Heijn strekt zich namelijk uit tot in de West.

De eerste AH na 10-10-10 op Caribisch-Nederlandse bodem mag, zo blijkt, geen Albert Heijn heten. Volgens franchiser Van den Tweel, die zijn hele winkel al in het blauw had gestoken wil de Zaanse grutter zijn naam nog niet verbinden aan Bonaire, zolang er geen zekerheid is over de toekomst van de vestiging.

Waar Van den Tweel op doelt is de ruzie die is ontstaan tussen de Vereniging van Albert Heijn Franchisers en het Zaanse hoofdkantoor. Grote franchisers in Nederland hebben namelijk nationale uitbreidingsplannen, maar Albert Heijn wil pertinent niet dat ondernemers hun eigen franchisebolwerken op gaan zetten. Als de franchisers gaan rebelleren, zou AH zomaar een kwart van zijn marktaandeel kunnen verliezen.

Om dat tegen te gaan herziet Albert Heijn de franchisecontracten voor nieuwe vestigingen. Ondernemers die willen uitbreiden worden contractueel gedwongen het recht van eerste koop aan AH te gunnen.Het beleid van het hoofdkantoor tast het zelfstandig ondernemerschap aan, luidt de kritiek van Van den Tweel. 

En zo is Bonaire 'de dupe' van het conflict in Nederland. Ook Curaçao kan hiermee te maken krijgen, want de tweede vestiging in het toeristengebied bij Jan Thiel staat er nog niet en onduidelijk is of de franchisecontracten daarvoor al ondertekend zijn. Deze winkel zou bevoorraadt worden door de grote en eerste 'Appie' op Curaçao in Zeelandia.


Het franchisecontract voor deze winkel loopt in 2012 af, maar is niet opgezegd door van den Tweel. En dat betekent dat de komende vijf jaar - tot 2017 -  van den Tweel nog steeds op de Curaçaose kleintjes blijft letten. 

Maar niet in Bonaire dus............


Fouad Sidali van de NTR in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (5'04")

Populaire posts