Leuker niet, makkelijker wel.....

De tijden zijn veranderd. Iedereen op de Antilliaanse eilanden weet dat ‘belasting betalen’ moet, maar dat de overheid haar adminstratie niet altijd op orde heeft. Niet betalen leidt niet automatisch tot problemen. Sinds 10-10-10 zit er echter een andere belastingsdienst op de eilanden. De Nederlandse Belastingdienst. En daar valt toch iets moeilijker mee te marchanderen. Om maar niet te zeggen: helemaal niet. 


Jarenlang hebben de inwoners van Bonaire hun boodschappen gedaan bij drie grote supermarkten op het eiland. Dinsdag 13 december viel het eerste slachtoffer: 'Cultimara' één van de drie kon zijn belastingschulden niet meer betalen en ging onder de hamer van de Nederlandse belastingambtenaren.

En dus beleeft Bonaire en ware cultuurschok: er worden regels gehandhaaft! 'Leuker kunnen we het niet maken', schijnt de Belastingdienst al jaren geleden te hebben geroepen, maar om dat zo letterlijk te nemen, moet voor de gemiddelde Bonairiaan toch een verrassing zijn....

Cultimara heeft vier maanden geleden de boodschap al gekregen, maar het moet gedacht hebben dat de soep niet zo heet gegeten zou worden. Mis: begin deze maand stond de deurwaarder op de stoep en kon de tent dicht.


De één zijn dood is de ander zijn brood. Dinsdag gebeurde er iets merkwaardigs op de veiling van Cultimara. Nog voordat er één artikel onder de hamer kwam, deed een nog onbekende bieder een bod op de hele winkel. 130.000 dollar! Genoeg om de Belastindienst tevreden te stellen. Teveel om all potentiele kopers en nieuwsgierigen blij te maken. 130.000, wie biedt meer? Eenmaal, andermaal, niemand meer? Verkocht!

De geheime bieder is - zo gaat het gerucht de ronde - concurrent 'Warehouse Bonaire'. 'Leuker kunnen we het niet maken', moet de concurrent gedacht hebben, 'makkelijk ging het in ieder geval wel'!

Fouad Sidali in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'39")

Populaire posts