De Bobo's van Brievengat

Sinds kort hebben we een echte Soccer Academy op Curaçao. Een opleidingsschool die zich richt op de ontwikkeling van Curaçaose voetbalspelertjes met talent. Het gaat hier om een naschools project, waarbij talentjes-in-notendop van school en hun club worden gehaald om op het kunstgrasveld van voetbalbond FFK klaargestoomd te worden voor het echte voetbal.

Initiator is de Curaçaose zakenman en filantroop Gregory Elias, die met zijn stichting ‘Bon Intenshon' nu eindelijk serieus werk gaat maken van wat de voetbalbond al jaren laat liggen: een visie ontwikkelen op het voetbal in Curaçao en die ook meteen uitvoeren.

Gregory kennende zal hij het contact met de FFK beperken tot het hoogst noodzakelijke, want de kracht van deze man is om de juiste mensen het juiste werk te laten doen. En dan heb je aan de Bobo's van Brievengat een moeilijke klant, weet heel Curaçao.

Sommige clubs op het eiland zien de 'kaping' van hun talent met lede ogen aan, maar hebben het geheel en al aan zichzelf te danken. De clubs vormen gezamelijk de FFK en als die al sinds jaar en dag het jeugdvoetbal niet van de grond krijgt, bijvoorbeeld door een fatsoenlijke jeugdcompetitie te organiseren, dan dien je die club incompetente mensen naar huis te sturen. Doe je dat niet, dan ben je medeplichtig en zijn de gevolgen voor jezelf en je club.

En die gevolgen tekenen zich nu af aan de voetbalhorizon van Curaçao. De Curaçaose Soccer Academy gaat 'de top' van de jeugd zelf opleiden en de nationale selecties vanuit die top selecteren. De strategische alliantie met de FFK is nodig om onder FIFA-vaandel verder te mogen spelen. Hoewel, die alliantie is nog allerminst duidelijk op dit moment.

De clubs worden geen leverancier meer van de nationale selecties, maar mogen de Academy gaan voeden. Speel je de sterren van de hemel bij je club? Dan wordt je eerst naar de Academy gestuurd. Of dit allemaal van de FIFA mag? Wie zal het zeggen....

Het Curaçaose voetbal lijkt gered te worden met een parallelle structuur van Gregory Elias die vakkundig om de FFK heen laveert. Zodanig dat de Bobo's van Brievengat het idee hebben dat zij het allemaal zelf bedacht hebben.

Ik weet niet welke prijs daarvoor wordt betaald, maar het is het nu al meer dan waard.

Anousha Nzume in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (5'11")

Populaire posts