Gevaar Chavez komt uit Curaçao

Wie denkt dat Curaçao bang moet zijn voor Hugo Chávez, heeft het verkeerd. De grootste uitdager in de komende presidentsverkiezingen in Venezuela, Henrique Capriles Radonski, komt namelijk uit Curaçao. 

De tegenkandidaat stamt direct af van de Capriles-familie op het eiland. Zijn overgrootvader Elias Capriles werd in 1850 op Curaçao geboren, net als zijn overgrootmoeder. De familie verhuisde naar Coro in Venezuela. De huidige gouverneur van Mirana werd in 1972 in Caracas geboren. Tijdens zijn studie heeft hij ook even in Amsterdam gewoond, de stad van zijn verre voorouders. Iedereen die op Curaçao en Venezuela de achternaam Capriles draagt is een afstammeling van Dr. Joseph Capriles die zich omstreeks 1760 in Willemstad vestigde als geneesheer.

Er moet wel heel wat gebeuren om Chavez aan de kant te krijgen. De kans wordt klein geacht, maar de kans bestaat wel voor het eerst sinds 13 jaar! Het is Capriles gelukt wat weinigen voor hem gelukt is: hij heeft de oppositie in Venezuela op één lijn gekregen.
Chávez is ondertussen in de tegenaanval gegaan en heeft zijn kaarten op het aanwezige anti-semitisme in zijn land gezet. Henrique Capriles is namelijk van vaders kant een afstammeling van een Sefardische familie en van moeders kant een Pools-Russische Ashkenazi familie.
De leider van Venezuela houdt de kiezer voor dat de komende verkiezingen gaan over de Bolivariaanse revolutie versus het zionistisch imperialisme: Chávez houdt zijn volk voor dat de Joden uit zijn op de vernietiging van Venezuela. En Capriles is hun voorman.

Tumor
7 oktober zijn de verkiezingen. Dan mogen 18 miljoen Venezolanen stemmen voor of tegen nog eens zes jaar Chávez. Of hij dat haalt, is nog maar zeer de vraag. Chávez vertrekt morgen opnieuw naar Cuba om een tumor weg te laten halen.

Fouad Sidali in gesprek met Antillecorrespondent Dick Drayer (2'51")

Populaire posts