Sint NuStar is on its way

Ooit gehoord van Sint NuStar? Waarschijnlijk niet. Het is de naam die politicus Ronald van Raak ooit gaf aan het pittoreske eilandje Sint Eustatius in de Caribische Zee dat sinds 10 oktober 2010 onderdeel is van Nederland. En NuStar is een groot Amerikaanse olieoverslagbedrijf met vestigingen in Amerika, Canada, Mexico, Engeland, Turkije en uiteraard Nederland.

Deze oliemultinational is de op één na grootste in de Verenigde staten en heeft 67 grote olietanks op het eiland staan. Die 67 tanks bevatten een capaciteit van ongeveer 13 miljoen barrels: goed voor in totaal 25 procent van de totale opslagcapaciteit van het bedrijf in de Verenigde Staten.

En ze willen uitbreiden. Nog 25 tanks erbij en wellicht zelfs 40. Nu is het bedrijf nog goed voor 38,5 procent van het Bruto National Product op Sint Eustatius en biedt het bedrijf werk aan 253 mensen. Dat is direct en indirect meer dan 30 procent van de totale werkgelegenheid. Met 3000 inwoners kan Sint Eustatius voorzichtig Sint NuStar genoemd worden. En met de geplande uitbreiding waarschijnlijk met recht.

Politiek gezien is de uitbreiding al beklonken. De economische afhankelijkheid van het eiland is zo groot dat geen enkele partij op Sint Eustatius zich waagt aan een tegendraadse opstelling. De grote discussie gaat dan ook om de plek van uitbreiding. Waar komen die 40 tanks te staan?

Voor de uitbreiding heeft NuStar een terrein op het oog dat pal aan de rand van het idyllische Oranjestad staat. Vlakbij winkels en scholen en vooral in het zicht van alles en iedereen. Wie nu op Sint Eustatius rondloopt moet zoeken naar de 67 tanks: ze liggen keurig verscholen in de heuvels van het eiland. Straks zal dat anders zijn en moeten de duiktoeristen tussen de tanks en tankers het slinkende koraal moeten zoeken, als dat er tenminste nog is, zeggen de tegenstanders.

De weg naar een positief besluit voor NuStar, uitbreiden op dit omstreden terrein is door vorige bestuurscolleges al geëffend, maar kwam afgelopen vrijdag weer een stapje dichterbij, toen de nog-net-in-functie-zijnde commisioner Clyde van Putten een bestuursakkoord tekende, terwijl zijn college twee dagen daarvoor gevallen was. Die val moet deze week nog bekrachtigd worden door de Eilandsraad, dus Van Putten handelde legaal.

Toch zit er een vreemd luchtje aan zijn handtekening, want waarom laat je het sluitstuk van deze stap - de ondertekening - niet over aan je opvolger? Welk belang heeft deze wethouder bij dit omstreden besluit?

Koos Sneek, de opvolger van Van Putten, hoopt intussen dat de bevolking gebruik gaat maken van de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen het akkoord van Van Putten. Hij is weliswaar voorstander van de uitbreiding, maar wil wel zeker weten dat de alternatieven niet deugen en dat de beoogde nieuwe locatie echt de enige geschikte optie is.

Er is dus nog hoop voor de tegenstanders, hoewel de kansen op een alternatief besluit aanzienlijk zijn geslonken. Want wie is de baas op dit eilandje? Sint NuStar is dichterbij dan menigeen denkt.....

Anousha Nzume in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (5'09")

Populaire posts