Sugar-Daddy's schieten als paddestoelen uit de grond

Hoeveel het er zijn is niet duidelijk, maar de zeven meisjes die een Sugar-Daddy hebben en door de Federatie Antilliaanse Jeugdzorg op Curaçao zijn gemeld vormen ongetwijfeld een klein topje van de ijsberg. Want Sugard-Daddy's schieten als paddestoelen uit de grond als ze armoede ruiken. En Curaçao kent armoede.

Sugar-daddy’s zijn oudere mannen de de rekeningen en de boodschappen in een huishouden betalen in ruil voor seks. Meestal gaat het om thuiswonende jonge meisjes die met medeweten van mama seks hebben met deze oudere kerels.

Ruchelle
De zestienjarige Curaçaose Ruchella heeft zo’n Daddy. Ze is moeder van twee kinderen en hiv-positief. De vaders van haar twee baby’s hadden qua leeftijd háár vader kunnen zijn, maar dat is voor Ruchella en haar moeder geen probleem: deze 'sugar-daddy’s' betalen immers de energierekening en helpen hen te overleven.

Ruchella is geen uitzondering. Jaarlijks raken op Curaçao tientallen minderjarige meisjes in de greep van volwassen mannen die hen - en hun familie - onderhouden in ruil voor seks.

Meestal wordt geen aangifte gedaan omdat de meisjes het normaal vinden en de moeders er vrede mee hebben. Ze zien de oudere man als een financiële redder in nood.


Lage dunk
Het soort meisjes dat in de greep van de sugar-daddy’s valt, komt vooral uit arme één-ouder gezinnen. Volgens hulpverleners hebben de meisjes een lage dunk van zichzelf. Als er dan een man voorbij komt die hen complimenten geeft en een goed gevoel over zichzelf, zijn ze algauw verkocht.

Thuis krijgen ze vaak ook waardering omdat hun nieuwe vriend de financiële problemen oplost.

De Sugar-Daddy waar Ruchella en haar familie aan ten prooi zijn gevallen, maakt volgens de hulpverlening ‘deel uit van een groep mannen die actief is in het ronselen van minderjarige meisjes voor seksueel gebruik'. Navraag bij de politie leert dat die ‘ervan op de hoogte is’, maar ‘weinig kan doen als er geen aangifte wordt gedaan'. 

Funda Müjde in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'03")

Populaire posts